Ispiši ovu stranicu

Orešković: Ćirilica će doći do Vukovara, ali još nije vrijeme za to

Tihomir Orešković na prijemu Tihomir Orešković na prijemu HRV
U Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu Srpsko narodno vijeće organiziralo je prijem za državne dužnosnike povodom pravoslavnoga Badnjaka i sutrašnjega Božića. 
Na domjenku su bili mandatar Vlade Tihomir Orešković, bivši predsjednik Sabora Josip Leko, Jasen Mesić kao izaslanik novoga predsjednika Sabora Željka Reinera, Miro Kovač kao izaslanik HDZ-a i predsjednika stranke Tomislava Karamarka, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bivša premijerka Jadranka Kosor, bivši predsjednik Stjepan Mesić i mnogi drugi.
Orešković je pravoslavnim vjernicima čestitao Božić i novu godinu.
Uvjeren sam da će ćirilica doći do Vukovara. Osobno sam bio u Vukovaru, imao sam priliku osjetiti to, ćirilica će doći, ali u svoje vrijeme. Rane su svježe i vrijeme treba učiniti svoje", rekao je Orešković novinarima.
Zoran Milanović rekao je kako za njega postoji samo jedna crkva i jedan hram u kojme se moli, a to je hrvatska država. Drži da se udarajući na ćirilicu u Vukovaru, udarilo i na hrvatsku povijest.
Na podu doma Hrvatskog novinarskog društva umjetnik Siniša Labrović postavio je instalaciju Razbijanje latinice realiziranu sa Srpskim narodnim vijećem.
Na 11 razbijenih ploča latincom i ćirilicom napisane su rečenice i stihovi nekih od najboljih hrvatskih i srpskih pisaca poput Ive Andrića, Arsena Dedića, Danila Kiša, Sime Mraovića, Grigora Viteza, Mirka Kovača...
Pred kraj božićnog domjenka razbijene ploče simbolično su spojioli domaćin Milorad Pupovac, predsjednik Vlade Zoran Milanović i Domagoj Juričić, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.
Pročitano 1642 puta
Ocijeni sadržaj
(36 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun