Ispiši ovu stranicu

Velepromet je najveći srpski koncentracijski logor

Aleksandar Šovanj i Josip Čondić postavili su vijenac Aleksandar Šovanj i Josip Čondić postavili su vijenac Milan Paun

U dvorištu Veleprometa na Sajmištu, najvećega koncentracijskoga logora u Vukovaru gdje je bilo zatočeno više od 10.000 građana i ubijeno njih 700, održana je komemoracija.

Vijenac su uz spomen ploču položili bivši logoraši Aleksandar Šovanj i Josip Čondić te članovi obitelji ubijenih i nestalih kao i nevladine udruge Udruženje za društvene komunikacije iz Sarajeva i Žene u crnom iz Beograda.

 

Zdravko Komšić, predsjednik vukovarskoga ogranka Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, rekao je kako za ovaj najveći ratni zločin u Vukovaru još nitko nije odgovarao. Založio se i za to da se na Veleporometu izgradi memorijalni centar poput onoga na Ovčari.

Na obilježavanju je bio i posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković kao i župan Božo Galić.

U Veleprometovu hangaru postavljena je izložba fotografija Zdravka Komšića Vukovar 1991. - 2013. Autor je izložio niz usporednih fotografija koje prikazuju motive razorenoga i potom obnovljenoga Vukovara.

Molitvu i svetu misu predvodio je velečasni Filip Maršić, župnik u Derventi, a pjevao je crkveni zbor župe Kraljice Mučenika sa Sajmišta.  

Pročitano 1618 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun