Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 59
Ispiši ovu stranicu

Vratiti drijen u Drenovce

Drijen Drijen foto: herbalism

Na skupu održanom u Drenovcima, u kojima na velike nasade poslovično zdravog drijena podsjeća još jedino ime mjesta, stručnjaci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine razmotrili su mogućnosti njegova vraćanja na negdašnja staništa.

Jedan jedini drijen raste još u dvorištu župnoga stana u Drenovcima, a projekt kojim se namjerava obnoviti njegov uzgoj konkurirat će za novac europskih fondova, rečeno je na današnjem skupu o reintrodukciji drijena u Drenovcima.

Po riječima Tibora Littvaya iz Zavoda za genetiku i oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo Hrvatskoga šumarskog instituta iz Jastrebarskog, drijen je šumsko drvo koje je otporno na sve moguće bolesti i nezasluženo je u Hrvatskoj neiskorišteno i zapostavljeno. Velike su mogućnosti da se drijen vrati u Drenovce jer je riječ o vrsti koja je vrlo prilagodljiva vegetativnom razmnožavanju, rekao je Littvay.

S projektom introdukcije i komercijalizacije drijena konkurirat ćemo sa županijskim vlastima i Bosnom i Hercegovinom za novac strukturnih i pretpristupnih fondova EU-a za prekograničnu suradnju, rekla je ravnateljica Lokalne agencije za razvoj "Vjeverica" d.o.o. iz Drenovaca Ana Cvitković-Komesarović.

Pročitano 3186 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI