Ispiši ovu stranicu

Obilježena 70. godišnjica vukovarskih žrtava komunizma

Postoje naznake da se neke od žrtava ubijene upravo pred crkvom Postoje naznake da se neke od žrtava ubijene upravo pred crkvom Milan Paun

Molitvom kod križa ispred crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru obilježena je 70. godišnjica pogubljenja oko 300 Vukovaraca nakon ulaska partizanskih postrojbi 12. travnja 1945.

Molitvu je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak čijega su oca također ubili partizani. Rekao ja kako je ovim nedužnim žrtvama oduzeto pravo na život, ali i pravo na dostojanstven pogreb budući da posmrtni ostatci do danas nisu pronađeni niti su zločinci kažnjeni.

Vijence su podno križa položili predstavnici djece ubijenih, Ogranka Matice hrvatske Vukovar, Udruge Nijemaca i Austrijanaca, Udruge Mađara Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem, Grada Vukovara s gradonačelnikom Ivanom Penavom te predstavnici Međimurske županije i Zrinske garde čiji su vojnici u svečanim odorama odavali počast stradalima.

Svetu misu nakon molitve služio je biskup Mrzljak, a u Pastoralnome centru sv. Bone predstavljena je knjiga Svjedočanstva o stradanjima Hrvata koju je uredio fra Mate Tadić.

O knjizi su govorili Dražen Živić, Miljenko Brekalo, Ivan Jurčević i Ivica Šola. Tadić kaže da je oko 200.000 Hrvata ubijeno na Bleiburgu i križnim putovima nakon Drugoga svjetskoga rata. 

Pročitano 1539 puta
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun