Ispiši ovu stranicu

Ministarstvo poljoprivrede:Monsanto nije donirao GMO sjeme za poplavljena područja

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je danas da u Hrvatskoj nema donacije GMO sjemena tvrtke Monsanto u poplavljenim područjima kao da ni u cijeloj Hrvatskoj nema genetski modificiranih usjeva, prenosi HINA. Time je Ministarstvo danas reagiralo na "medijske napise i informacije koje kruže vezane uz donaciju GMO sjemena tvrtke Monsanto proizvođačima na poplavljenim područjima". 

Navode kako je Ministarstvo poljoprivrede u stalnom kontaktu sa predstavnicima te tvrtke još od 16. lipnja, kada je ta tvrtka na svom blogu najavila moguću donacija određene količine konvencionalnog, a ne GMO sjemena različitih kultura za poplavljena područja.

Na osnovu te informacije Ministarstvo poljoprivrede je odmah stupilo u kontakt sa predstavnicima Monsanta Europa iz Bruxellesa te je utvrđeno da je Monsanto namjeravao donirati sjeme poplavljenim područjima u RH.

Takva donacija, međutim, nije realizirana, što je potvrdio i direktor Monsanta za područje država bivše Jugoslavije i Albanije, a iz te su se tvrtke izvijestili i da nisu namjeravali donirati genetski modificirano (GMO) sjeme, već isključivo ono dobiveno konvencionalnim metodama oplemenjivanja, navode iz Ministarstva.

Dodaju da je krajem lipnja i početkom srpnja u nadzoru bila i Poljoprivredna inspekcija Ministarstva utvrdivši da na terenu nema nikakve donacije od tvrtke Monsanto, bez obzira na sortu/hibrid sjemena ili poljoprivrednu kulturu.

Ministarstvo poljoprivrede i dalje je u stalnom kontaktu s tvrtkom Monsanto po pitanju eventualne donacije, a ako do nje i dođe kažu da će se izvršiti uz pojačan nadzor nadležne inspekcije i uz prethodnu analizu uzoraka sjemena u ovlaštenom laboratoriju.

Pozivaju i građane da bilo kakvu sumnju u ispravnost bilo kojeg sjemena bilo koje poljoprivredne kulture koja se trenutno nalazi na tržištu ili je donirana prijave poljoprivrednoj inspekciji, koja će potom na teren utvrditi o čemu se radi.

Hrvatska seljačka stranka (HSS) danas je od Ministarstva poljoprivrede zatražila nadzor nad mogućim unošenjem GMO sjemena u Hrvatsku zbog najava tvrtke Monsanto, kao jednog od najvećih svjetskih GMO proizvođača, da će donirati sjeme poplavom pogođenim područjima u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Na probleme koje bi to moglo izazvati na HSS-ovoj konferenciji upozorila je njihova članica i eurozastupnica Marijana Petir s obzirom da su sve županije u Hrvatskoj proglasile GMO free i zabranile na svom području sjetvu GMO sjemena.

Pročitano 1306 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar