Ispiši ovu stranicu

Saboru upućen u hitnu proceduru Zakon o saniranju posljedica poplave

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Vlada je na Sjednici usvojila prijedlog Zakona o saniranju posljedica katastrofalne poplave na području Vukovarsko-srijemske županije, javlja Media Servis.

Nacrtom zakona uređuje se način, postupak i rokovi donošenja Programa mjera za saniranje šteta u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a s ciljem stvaranja uvjeta za normaliziranje života na stradalom području. Posebno se uređuje pitanja privremenog smještaja evakuiranih za vrijeme obnove kuća te način odlaganja mulja i glomaznog otpada. Nakon što zakon stupi na snagu Vlada će donijeti programe saniranja šteta na svakom upravnom području.

"Saniranje posljedica katastrofa zahtjeva izuzeće od redovnog propisanog postupka javne nabave. Također, provedbom ovog zakona omogućit će se zapošljavanje nezaposlenih osoba s područja pogođenih poplavom kroz program javnih radova. Zakon bi važio godinu dana od njegova stupanja na snagu u kojem razdoblju očekujem uspostavu potpunog prijašnjeg stanja'', izvijestio je potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić.

U svrhu obnove oštećenih zgrada u međuvremenu je bilo potrebno donijeti odluku o potrebnim pripremama za sanaciju, pojasnila je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš. ''Jedno je ono što će raditi ovlašteni inženjer građevine kao volonteri. Riječ je o snimku postojećih zgrada i izradi zapisnika i troškovnika. Druga priprema je ono što će raditi naša građevinska inspekcija u smislu rušenja zgrada opasnih po život'', navela je resorna ministrica.

Gospodarstvu će se pomoći plaćanjem doprinosa obveznog osiguranje te isplatom minimalne plaće od svibnja do prosinca ove godine, najavio je ministar financija Boris Lalovac.  „Radi se negdje oko 16 milijuna kuna za 43 pravne osobe, 72 obrta, 95 OPG-a te 120 fizičkih osoba koje ne obavljaju djelatnost, ali su obvezni sami sebi plaćati doprinose. Znači,sav teret tog dijela Vlada preuzima na sebe'', poručio je Lalovac.

Pročitano 1406 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar