Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 59
Ispiši ovu stranicu

Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

Ilustracija Ilustracija arhiva

U sklopu Europskog tjedna, koji se obilježava od 2. do 9. svibnja, u Vinkovcima je u povodu Dana nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije održana i svečana sjednica županijske Koordinacije vijeća nacionalnih manjina.

Ispred sportske dvorane Lenije održan je sajam na kojem su se rukotvorinama i tradicionalnim jelima i pićima predstavile nacionalne manjine koje žive u toj županiji. Po popisu stanovništva iz 2011. godine, u Vukovarsko-srijemskoj županiji živi 20 posto pripadnika srpske, mađarske, albanske, rusinske, romske, njemačke, crnogorske, ukrajinske, slovačke i bošnjačke nacionalne manjine to jest svaki peti stanovnik naše županije pripadnik je jedne od tih manjina, rekao je predsjednik Koordinacije vijeća nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije Josip Kel. Po njegovim riječima, pripadnici nacionalnih manjina u Vukovarsko-srijemskoj županiji zadovoljni su svojim statusom i položajem iako je neke stvari potrebno poboljšati.

Na pitanje novinara kako Koordinacija vijeća nacionalnih manjina gleda na zahtjev Stožera za obranu hrvatskog Vukovara za promjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Kel je odgovorio da neki članci Ustavnog zakona nisu do kraja dorađeni i da su nedorečeni, ali ta se koordinacija protivi izmjenama Ustavnog zakona i zauzima za dogovor na razini grada Vukovara. "Mi cijenimo pijetet grada Vukovara i poštujemo žrtve za njegovu slobodu", istaknuo je Kel te dodao kako misle da treba sjesti za stol i još jedanput "razmotriti cijelu situaciju kako bi se donijele odluke na korist svih građana" toga grada.

Pročitano 2348 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI