Ispiši ovu stranicu

Dva obilježavanja obljetnice pogibije 12 hrvatskih redarstvenika

Vijence je prvo položio državni vrh, a odvojeno braniteljske udruge Vijence je prvo položio državni vrh, a odvojeno braniteljske udruge Snimak: Marija Molnar

U spomen na 12 hrvatskih redarstvenika, pripadnika vinkovačke specijalne policije, koje su srpske paravojne postrojbe ubile iz zasjede i masakrirale  na današnji dan 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu, podno spomen-obilježja u tom mjestu vijence su položili i zapalili svijeće članovi njihovih obitelji te zajedničko izaslanstvo predsjednika Republike, Sabora i Vlade, ravnateljstva policije,  Vukovarsko-srijemske županije,  Grada Vukovara i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon službenoga protokola, počast poginulim policajcima  zasebno je odalo oko 1000 predstavnika braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske, među njima i Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara  koji su u organizaciji Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata formirali vlastitu kolonu i program obilježavanja.

 

Prema riječima predsjednika ove udruge iz Vinkovaca  Steve Culeja, branitelji su prošle, pa tako i ove godine odbili sudjelovati u državnom protokolu jer im nije dopušteno govoriti okupljenima o onome što se dogodilo u Borovu na današnji dan. –Istina se zataškava i ne znam kome je to u interesu - naglasio je Culej. Ponovno je zatražio da krivci za ovaj masakr kazneno odgovaraju.

Komentirajući dvostruko obilježavanje ministar policije Ranko Ostojić istaknuo je da mjesto na kojemu je ubijeno i izmasakrirano 12 hrvatskih policajaca ne smije biti mjestom  podjela i razdora, dok je ministar branitelja Predrag Matić  naglasio da nije fer prebrojavati hrvatske branitelje i tko je u kojoj koloni, ali da nikome ne oduzima pravo da iskaže poštovanje prema hrvatskim žrtvama.

U drugoj je koloni  sudjelovao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je s ostalim HDZ-ovim čelnicima položio vijenac kod spomen-obilježja, a HDZ-ov kandidat za EU parlament Ivica Tolić održao je i govor. 

U crkvi sv.Euzebija i Poliona u Vinkovcima, misu zadušnicu za ubijene policajce predvodio je vojni ordinarij mons.Juraj Jezerinac. U okviru Memorijala 12.redarstvenika, na stadionu HNK Cibalia u Vinkovcima održana je i atletska utkra.  

Pročitano 1385 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar