Ispiši ovu stranicu

Grof Eltz uknjižio se na pola Vukovara, Čakovaca, Berka...

Rješenje o zabilježbi na više od 500 katastarskih čestica donio Općinski sud u Vukovaru Rješenje o zabilježbi na više od 500 katastarskih čestica donio Općinski sud u Vukovaru poslovni.hr

Rješenjem Zemljišnoknjižnog odjela Općinskoga suda u Vukovaru, grof Georg Eltz Vukovarski stavio je zabilježbu na više od 500 katastarskih čestica na području Vukovara, Berka, Bršadina, Čakovaca i Negoslavaca, a u postupku kojeg vodi za naknadu oduzete imovine.

To je prvi korak u postupku povrata zemlje i imovine oduzete nakon II.svjetskog rata obitelji Eltz. Radi se o stotinama hektara poljoprivrednih površina kao i onih na kojima su kasnije izgrađeni objekti u privatnom i državnom vlasništvu. Zabilježba na vlasničke listove ne onemogućava današnjim vlasnicima prodaju nekretnina, no tamo će  stajati do konačnog rješenja povrata imovine obitelji Eltz i na taj način otežavati raspolaganje imovinom.

 

Prema riječima pročelnika Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji Gorana Bošnjaka, spor oko povrata imovine obitelji Eltz može trajati godinama.  Reagirao je i načelnik Općine Tompojevci Tomislav Panenić, navodeći da zabilježba grofa Eltz  na stotinama katastarskih čestica u njegovoj općini vraća ljude doslovno u feudalno doba čineći ih grofovim taocima.

 Postupak povrata 476 hektara zemljišta oduzetog im 1945. godine, obitelj Eltz pokrenula je u Uredu državne uprave 1997. godine, međutim spomenuto rješenje Općinskoga suda u Vukovaru prva je konkretna odluka jedne državne institucije oko tog spora.

Pročitano 1740 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar