Ispiši ovu stranicu

Hrvatska u ponedjeljak počinje iznositi argumente pred ICJ-om

Zgrada Međunarodnog suda pravde u Haagu Zgrada Međunarodnog suda pravde u Haagu Foto: Arhiva HRV

Gotovo 14 godina nakon podnošenja hrvatske tužbe protiv SR Jugoslavije za povredu međunarodne konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu u ponedjeljak počinje glavna rasprava na kojoj će Hrvatska dobiti priliku iznijeti svoje dokaze u prilog genocidu koji je Srbija počinila tijekom Domovinskog rata. 

Nakon završetka hrvatskog izlaganja, Srbija će iznijeti svoje argumente u prilog protutužbe koju je 11 godina kasnije podnijela protiv Hrvatske za genocid. Rasprava o hrvatskoj tužbi i srpskoj protutužbi pred ICJ-om trajat će od 3. ožujka do 1. travnja i bit će javna osim iskaza svjedoka čiji je sadržaj tajan do završetka rasprave.

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić uoči početka rasprave kaže kako vjeruje u uspjeh hrvatske tužbe.

- Očekujem da ćemo prikazati što se stvarno dogodilo, što je tko kome napravio i da ćemo u konačnici uspjeti - rekao je.

Miljenić očekuje da će pravni zastupnici i svjedoci rasvijetliti dio hrvatske povijesti koji nije rasvijetljen u postupcima na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te na domaćim sudovima.

 - Vukovar nije samo Ovčara, to je čitav niz mjesta gdje su se događali zločini, a imamo i Škabrnju. To se nažalost dogodilo, ljudi su stradali i jedna od satisfakcija jest da počinitelji odgovaraju i da se prikaže što se stvarno dogodilo - rekao je Miljenić, piše HINA.

Pročitano 1456 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac