Ispiši ovu stranicu

Linić najavljuje štednju i rezove

Od seljenja umirovljenika do oporezivanja dobitaka s igara na sreću Od seljenja umirovljenika do oporezivanja dobitaka s igara na sreću Foto: Arhiv HRV-a

Hrvatska je ušla u proceduru prekomjernog deficita pa je ministar financija Slavko Linić na konferenciji za novinare predstavio plan spašavanja državnoga proračuna po kojemu će se rashodi smanjiti za 3,6 milijardi kuna, a prihode treba povećati za 4,7 milijardi. Prema preporukama Europske komisije, Vlada mora namaknuti oko milijardu eura da bi se deficit smanjio ispod tri posto.

Među predstavljenim mjerama je seljenje umirovljenika iz drugog mirovinskog stupa u prvi, a to se, prema Linićevim riječima odnosi na na osiguranike s beneficiranim radnim stažom. Novac iz drugog stupa crpjet će se do 2016. godine i na taj način podebljati državnu bilancu za oko tri milijarde kuna.

 

Linić je najavio i kako će se dobit javnih poduzeća do 2016. godine slivati u proračun, od čega se očekuje oko milijardu kuna prihoda. Najavljuje i oporezivanje dobitaka od igara na sreću većih od jedne kune, a što bi u proračun trebalo donijeti dodatnih 300 milijuna kuna.

Vlada namjerava štedjeti na rashodima za nezaposlene, a koje će srezati za 370 milijuna kuna. Na subvencijama će se uštedjeti 550 milijuna kuna. Zdravstvo ostaje bez 600 milijuna kuna, a kapitalni rashodi rezat će se za 455 milijuna kuna.

Pročitano 1097 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar