Ispiši ovu stranicu

Josipović: Pitanje za referendum o dvojezičnosti po mom sudu nije u skladu s Ustavom

Predsjednik države smatra da Hrvatska ne bi trebala ići na solucije koje bi umanjivale prava nacionalnih manjina Predsjednik države smatra da Hrvatska ne bi trebala ići na solucije koje bi umanjivale prava nacionalnih manjina Foto: Arhiva HRV-a

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je danas da referendumsko pitanje koje oko dvojezičnosti predlaže Stožer za obranu hrvatskog Vukovara nije u skladu s Ustavom, ističući da Hrvatska ne bi smjela ići na solucije koje idu na umanjivanje prava nacionalnih manjina, prenosi HINA. 

Nakon što je u Dugom Selu posjetio Udrugu za pomoć djeci s posebnim potrebama "ADHD i JA" predsjednik Josipović novinarima je podijelio svoj stav o tvrdnjama stožera da je prikupio 650.000 potpisa te da ne odustaje od referenduma.

"Kao prvo treba vidjeti što su prikupili, postoji procedura da se utvrdi broj prikupljenih potpisa. A kao drugo, za utvrđivanje je li određeno pitanje jest u skladu s Ustavom i zakonom ili nije, postoji određena procedura koju treba poštivati. Ako mene pitate, mislim da Hrvatska ne bi smjela ići na solucije koje idu na umanjivanje prava manjina, postoje ustavna načela, i po mome sudu referendum, pa i pitanje kako je postavljeno nije u skladu s Ustavom", istaknuo je.

Upitan misli li da bi se o tom pitanju trebao očitovati Ustavni sud, što traže Hrvatski laburisti, Josipović je odgovorio da postoji procedura koja se mora poštivati.

Pročitano 1456 puta
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar