Ispiši ovu stranicu

Međunarodni je dan osoba s invaliditetom

Ilustracija Ilustracija czssv.hr

Danas, 3. prosinca obilježavamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tim je povodom pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pozvala da postanemo društvo koje stvarno uključuje sve. U priopćenju za javnost naglasila je  da ovo  ne smije biti jedini dan kada se prisjećamo da su mnogi naši sugrađani i dalje isključeni iz našega društva i nemaju jednake mogućnosti za sudjelovanju u njemu.

Promjene u zakonodavstvu koje direktno utječu na život osoba s invaliditetom i njihovih obitelji ne donose željeni napredak, već, upozorila je, neke od njih stavljaju osobe s invaliditetom u još teži položaj. Podsjeća da se, usprkos njezinim brojnim upozorenjima, osobe s invaliditetom kažnjava ako se zaposle oduzimanjem i tog minimalnog iznosa osobne invalidnine od 1250 kuna, umjesto da im se olakša da budu aktivni članovi društva.

"Takva štednja na osobama s invaliditetom je kratkoročno vrlo skupa i u praksi pokazuje da je vjera društva u ravnopravnost i sposobnosti osoba s invaliditetom i dalje samo deklarativna. Kratkovidnim uštedama u zdravstvenom sustavu kroz uskraćivanje pravovremenih usluga, dolazi do invaliditeta ili njegova pogoršanja što dugoročno iziskuje skuplja liječenja", poručuje Slonjšak, a prenosi HINA.

Pročitano 1297 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar