Ispiši ovu stranicu

U tijeku referendum o braku

Birališta su otvorena od 07.00 do 19.00 sati Birališta su otvorena od 07.00 do 19.00 sati Foto: Arhiva HRV

U Hrvatskoj se danas održava prvi narodni referendum na kojem će se odlučiti hoće li u Ustav ući odredba o braku kao zajednici muškarca i žene. Rezultat referenduma bit će obvezujuć neovisno o broju birača koji će se odazvati glasanju. 

Građani će se na referendumu moći izjasniti jesu li "za" ili "protiv" da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca, o čemu su se posljednjih mjeseci vodile žestoke rasprave. Održavanje referenduma zatražila je inicijativa U ime obitelji nakon što je prikupila oko 750.000 potpisa.

Referendumu su se usprotivile udruge civilnog društva. Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavljivat će privremene rezultate glasovanja na svojoj internetskoj stranici s početkom od 20 sati. Prije toga DIP će izvještavati o odazivu birača i o tijeku referenduma.

Nedjeljni referendum prvi je u povijesti koji su inicirali građani i treći od hrvatske neovisnosti.

Građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke popisa birača moći će na referendumu glasovati s potvrdom za glasovanje, objavilo je Ministarstvo uprave. Potvrde za glasovanje na dan referenduma izdavat će se od 7 do 19 sati u uredima i ispostavama ureda te na lokacijama gradova i općina koje su bliže građanima.

Popis lokacija Ministarstvo je objavilo na svojim internetskim stranicama. U popis birača je prema podacima Ministarstva uprave upisano 3.780.583 birača. S prebivalištem u Hrvatskoj je 3.773.710 birača od kojih se prethodno registriralo njih 7.467. Riječ je o biračima koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a glasovat će u inozemstvu. Bez prebivališta u Hrvatskoj aktivno se registriralo 6.873 birača, koji mogu glasovati u inozemstvu ili Hrvatskoj.

Glasači će se o referednumskom pitanju moći izjasniti na oko 6.700 glasačkih mjesta. Riječ je o redovitim i posebnim glasačkim mjestima u Hrvatskoj, te o glasačkim mjestima u inozemstvu, odnosno u 51 državi. Javlja Hina.

Pročitano 1790 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac