Ispiši ovu stranicu

Analitičari o dvije kolone u Vukovaru

Podijeljena kolona sjećanja Podijeljena kolona sjećanja Snimak: Marija Molnar

Dvije kolone sjećanja u Vukovaru sramota su za hrvatsko društvo i državu, smatraju analitičari koji su izrazili žaljenje što je do podjela koje postoje u društvu došlo i na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, prenosi HINA. 

Politolog Anđelko Milardović rekao je Hini da su dvije kolone sjećanja u Vukovaru sramota za hrvatsko društvo i državu te da se danas pokazala sva dubina podjela u hrvatskom društvu.

"Kome to ide na ruku, tko instrumentalizira i tko upravlja tim podjelama", upitao se. Po njegovom mišljenju, hitno treba zaustaviti sve radikalizme u društvu - one iz oporbe, parlamentarne i izvanparlamentarne. Ali, dodao je, treba zaustaviti i radikalne poteze vlasti koja bi u demokraciji trebala imati dijalog sa svima uključujući i one s radikalnim stavovima. Zapitavši se kakvu sliku sami o sebi šaljemo svijet, Milardović smatra da smo se bar jedan dan u godini mogli okupiti oko neke proklamirane vrijednosti.

Povjesničar Davor Pauković rekao je da je današnji dan u Vukovaru samo nastavak onoga što se u tom gradu događa zadnjih mjeseci, iako su neki najavljivali da na Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine neće stvarati podjele. Žalosnim smatra da podjele postoje i na taj dan ocjenivši to posljedicom neuspjeha politike suživota u Vukovaru. "Žalosno je da se to ispoljava i na današnji dan te da nema nikakve suvisle ideje na koji način izaći iz tog začaranog kruga. Pogotovo u kontekstu referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma za koji je potpise počeo prikupljati Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara", rekao je Pauković.

Povjesničar Ivo Banac kazao je da danas u Vukovaru nije primjetio kako su predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i članovi Vlade bili spriječeni u dolasku na odredište, već bi bilo točnije reći da su oni odlučili kako se neće suprostavljati golemoj većini prisutnoj u većoj koloni.

"To predstavlja stanovit poraz s njihove strane. Podvili su rep i vratili se u Zagreb", kazao je Banac. Smatra i kako to pokazuje da je poražena linija koju su oni u Vukovaru provodili zadnjih nekoliko mjeseci. "Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je pobijedio", ustvrdio je Banac.

Upitan hoće li današnji događaji imati posljedice i za iduće događaje u Vukovaru i Hrvatskoj, Banac je rekao da je to teško reći, ali da ovo govori u prilog o "dugoročnosti ove Vlade".

Pročitano 1656 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar