Ispiši ovu stranicu

Stožer pokreće prikupljanje potpisa za referendum

Žele izmijeniti članak Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina Žele izmijeniti članak Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina Snimak: Marija Molnar

Građanska inicijativa  Stožer za obranu hrvatskog Vukovara  pozvala je građane RH, udruge, vjerske zajednice, akademske zajednice, političke stranke da se pridruže akciji prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma kojemu je cilj osigurati izmjenu Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina. 

Prikupljanje potpisa trajat će od 17. studenoga do 1. prosinca ove godine, a zatražit će se izjašnjavanje birača o potrebi izmjene članka 12. stavka 1. Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina.

Taj članak propisuje ravnopravnu uporabu jezika i pisma pripadnicima nacionalnih manjina ukoliko ih je 30 posto od ukupnog broja stanovnika  na određenom području jedinice lokalne samouprave, a stožer predlaže da se na referendumu građani izjasne jesu li za ili protiv da se taj članak izmjeni i njime propiše  50 posto pripadnika nacionalne manjine kao uvjet za ravnopravnu uporabu njihovog jezika i pisma. 

Pročitano 1528 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar