Ispiši ovu stranicu

U Osijeku otvoren Eco City Waste Fest, prvi festival otpada u Hrvatskoj

U Osijeku otvoren Eco City Waste Fest, prvi festival otpada u Hrvatskoj Foto: Grad Osijek

Prvi festival otpada u Hrvatskoj, Eco City Waste Fest, otvorio je svoja vrata za građane u četvrtak u osječkom Gospodarskom centru. Festival se održava 25. i 26. travnja, a posjetitelje uz zabavan sadržaj očekuje i mnoštvo interaktivnog i edukativnog sadržaja za sve uzraste.

Otvorenju su nazočili zamjenik župana osječko-baranjske Josip Miletić, gradonačelnik grada Osijek Ivan Radić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Luka Balen te direktor Unikoma Igor Pandžić. Miletić je tom prigodom čestitao organizatorima te istaknuo kako je Osjećko-baranjska u samom vrhu u Republici Hrvatskoj po odvajanju otpada.
Važne su i edukacije koje su namijenjene mladima, a zabavnog je karaktera te sam uvjeren da će uroditi plodom. Podrška smo i za druge manifestacije koje se odvijaju u Gospodarskom centru - rekao je Miletić.

Gradonačelnik Radić naglasio je kako je Osijek od svih velikih gradova u Hrvatskoj napravio najveći pomak u odvojenom prikupljanju otpada jer je 2022. godina završena s postotkom od 52 posto.
- Grad Osijek ponosan je nositelj dvostruke nagrade Eko Cityja. Jedan od razloga je i taj što je Osijek jedini od velikih gradova prešao stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, stoga je i predvodnik i uzor mnogim gradovima. Osječanke i Osječani odvajaju otpad na kućnom pragu, što je najveći standard u prikupljanju otpada. Također, jedan smo od rijetkih gradova koji ima dovoljan broj reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika, ali isto tako imamo i svoju kompostanu te smo prepolovili količine miješanog komunalnog otpada – rekao je Radić. 

Igor Pandžić, direktor osječkog komunalnog poduzeća Unikom, rekao je da će u dva dana festival posjetiti sve osječke osnovne škole i vrtići te kroz brojne aktivnosti pokazati kako se odvaja otpad.
- Pokušali smo u dva dana pružiti mnogo aktivnosti i edukativnih sadržaja upravo za sve mlade, jer na toj edukaciji i počiva ovaj rezultat koji imamo u odvajanju otpada – istaknuo je Pandžić.

Pročitano 187 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI