Ispiši ovu stranicu

U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Hrvatska je zemlja bogata šumama Hrvatska je zemlja bogata šumama Milan Paun

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Organizatori su Hrvatske šume i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – centar za znanstveni rad u Vinkovcima.

„Hrvatske šume raspolažu s otprilike dva milijuna hektara šuma i šumskog zemljišta od Iloka do Dubrovnika. Znanstvenim skupom obilježava se povijesna obljetnica organiziranog gospodarenja šuma na ovom području. To bi u prijevodu značilo kako se stručno, na znanstvenim temeljima, radi sa šumama već stoljeće i pol. Dakle, one nisu nastale i rasle same od sebe, nego je o njima vodio brigu inženjer šumarstva. Zato i izgledaju tako kako izgledaju, a ne zato što ih je priroda takvima formirala”, rekao je akademik i predsjednik organizacijskog odbora Igor Anić.

Dodao je da zbog klimatskih promjena, ako temperaturni trendovi budu rasli kako znanost i predviđa, povoljnost terena za rast hrasta lužnjaka povlačit će se prema zapadu Posavine tako da za stotinjak godina možda ovdje više neće rasti hrast lužnjak nego grab, hrast kitnjak, cer i bukva.

„Hrvatska može biti ponosna što imamo tako očuvane i jedne od najljepših šuma u Europi i svijetu. Važno je da sa šumama gospodarimo na održiv način i zato i imamo FSC certifikat koji to potvrđuje”, kazao je član Uprave Hrvatskih šuma Ante Sabljić.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić naglasio je kako nikako ne smijemo dopustiti da s vremenom šume postanu lošije i da se o njima ne vodi adekvatna briga.

Okupljene je pozdravio i Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca.

 

Pročitano 179 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun