Ispiši ovu stranicu

Na petini lista za izbore, nema dovoljno žena odnosno muškaraca

Gotovo petina, odnosno 32 od 165 pravovaljanih listi koje se natječu na izborima za Hrvatski sabor, nema dovoljno žena, odnosno muškaraca. Stoga njihovim predlagateljima prijete poprilične novčane kazne.

Sukladno zakonu, na izbornim listama, neovisno jesu li ih predložile političke stranke ili birači odnosno biračice, od 14 kandidata i kandidatkinja, najmanje šest moraju biti žene, odnosno muškarci. U suprotnom je Državno izborno povjerenstvo odnosno DIP dužno o tome obavijestiti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i DORH, a koji onda, ovisno o svojoj procjeni, pokreću prekršajni postupak koji u konačnici može završiti novčanom kaznom. Ako bi u ovom slučaju bile izrečene kazne za sve 32 liste bez dovoljnog broja kandidatkinja i kandidata, radilo bi se o više od 212 tisuća eura kazne jer se za svaku listu na kojoj se nije vodilo računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, može izreći kazna od 6 636 eura.

Na svim listama za travanjske izbore ukupno je 2302 kandidata i kandidatkinja od čega su 1.333 muškarci i 969 žene. U postotcima, omjer je 58 naprema 42, u korist muškaraca.

Pročitano 192 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar