Ispiši ovu stranicu

Sabor: Konačno se rješava problem zaštićenih najmoprimaca

Sabor: Konačno se rješava problem zaštićenih najmoprimaca Foto: Arhiva HRV

Konačno se rješava dugogodišnji problem zaštićenih najmoprimaca i ispravlja nepravda prema vlasnicima stanova, ocijenili su u utorak i vladajući i oporba u raspravi o prijedlogu zakona donesenog slijedom presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i odluke Ustavnog suda - prenosi HINA. 

- Držimo da smo našli balans interesa vlasnika i njihovih prava da im se vrate stanovi u vlasništvo i s druge strane zaštićenih najmoprimaca da im se omogući po povoljnim uvjetima rješavanje stambenog pitanja i prava na dom - rekao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić predstavljajući konačni tekst zakona.

Problem zaštićenih najmoprimaca koji žive u privatnim stanovima stariji je od 70 godina, riječ je o ljudima koji su dobili stanarsko pravo u stanovima u privatnom vlasništvu, a koje pravo je prestalo 1996. i zamijenjeno je novouvedenim institutom zaštićenog najmoprimstva.

Prema novom zakonu kroz pet programskih mjera vlasnici stanova imati će pravo na povrat imovine i isplatu tržišne najamnine, a najmoprimci po povoljnim uvjetima stjecanje prava vlasništva.

- Kada se ustroji registar znat će se točan broj i koliko će Hrvatsku koštati rješavanje problema, za provedbu zakona osigurano je oko 107 milijuna eura a konačan iznos znati će se nakon uspostavljanja registra. Prema najnovijim podacima riječ je o 1200 vlasnika stanova i zaštićenih najmoprimaca, no nismo sigurni da je to konačan broj - rekao je Bačić. 

Pročitano 190 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI