Ispiši ovu stranicu

Počeli nacionalni ispiti za osnovne škole

Ispitom iz hrvatskoga jezika počeli su nacionalni ispiti za učenike osnovnih škola, a od ove ih godine po prvi put pišu i učenici četvrtih razreda. Čekaju ih i ispiti iz matematike 6. ožujka te prirode i društva 8.ožujka, a oni koji se školuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina imat će i ispit iz materinskoga jezika. Učenici osmih razreda ispit iz hrvatskoga jezika polažu 11. ožujka, potom iz prvog stranog jezika 13. ožujka, matematike 15., biologije 19., fizike 21., povijesti 25., geografije 26. te kemije 27. ožujka. 

Budući da su dani u kojima se pišu nacionalni ispiti redoviti nastavni dani postoje i određeni izazovi s kojima se škole suočavaju, posebice kada je riječ o nadoknadi nastavnih sati, no vukovarske su se osnovne škole za to dobro i ozbiljno pripremile, doznajemo od Kristine Božić Živanović, više stručne suradnice za obrazovanje u Upravnom odjelu za obrazovanje, sport i branitelje Grada Vukovara.

- Poučeni iskustvima iz prethodne godine vidimo da se dobro snalaze u ovome. Dodatno se škole moraju organizirati i oko dežurstva nastavnika. Naša dosadašanja iskustva pokazuju da su mišljenja oko provedbe nacionalnih ispita načelno pozitivna. Neke od prednosti su da učenike pripremaju za ostale nacionalne ispite s kojima će se susretati tijekom svoga školovanja. Samim time smatramo i da potencijalno smanjuju stres odnosno ispitnu nervozu i zapravo pokazuju učenicima koliko znaju i mogu. Općenito, mišljenja sam da je provedba nacionalnih ispita izuzetno korisna kako bismo dobili sliku stanja obrazovnog sustava, a dobivene rezultate iskoristili za unapređenje cjelokupnog sustava učenja i poučavanja – istaknula je Božić Živanović.

Nacionalni ispit je standardizirani vanjski ispit, što znači da je isti za sve učenike u generaciji te da ga ne provodi škola, nego vanjska institucija.

Nastavnicima se preporuča da u dane nacionalnih ispita ne planiraju druge ispite. Za vrijeme pisanja nacionalnih ispita učenici kod sebe ne smiju imati mobitel niti pametni sat, a tijekom ispita nema izlaženja iz učionice, osim ukoliko je to prijeko potrebno. Nacionalni ispiti se ne ocjenjuju, ali se ostvareni bodovi unose pod bilješku u e-Dnevniku.

Pročitano 280 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar