Ispiši ovu stranicu

Koliko su porasle invalidnine hrvatskih ratnih vojnih invalida?

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta Foto: DP

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić upozorio je u utorak na, kako je rekao, sramotno malo povećanje invalidnina hrvatskim ratnim vojnim invalidima u proteklih sedam godina.

Navodi kako su vojni invalidi prošli ispod radara, povećanje njihovih invalidnina koje se nisu mijenjale 24 godine, iznosi po nekoliko eura, a to je sramota.

 SRAMOTNO POVEĆANJE
- Invalidnina 20-postotnom ratnom vojnom invalidu porasla je sa 15,22 na 23 eura, 30-postotnom sa 20,3 na 28,7 eura , 40-postotnom sa 30,45 na 40,25 eura, dok je 100-postotnom ratnom vojno invalidu druge skupine porasla sa 370,58 na 419 eura, a prve skupine sa 507,65 na 575 eura – izjavio je Mlinarić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Poručio je kako je to sramota HDZ-ove vlade, premijera Andreja Plenkovića, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i predsjednika HVIDRA-e Josipa Đakića. Govoreći o ratnim invalidima Domovinskoga rata istaknuo je kako je riječ o jednoj od najugroženijih skupina u društvu, a da godišnje umire od 4500 do 5000 hrvatskih branitelja od kojih su većina hrvatski ratni vojni invalidi.

 IZOSTALA REAKCIJA
Konstatirao je kako se državnim novcem tiska knjiga „Krajina”, a s druge strane se hrvatskim braniteljima daje po par eura.

- Vlada je donijela osnovicu prije mjesec dana. Iz te osnovice, koja je sramotno malo povećana, izračunavaju se i primanja za nezaposlene hrvatske branitelje. Na njihove probleme ne upozorava niti jedna braniteljska udruga, a da ne govorimo o krovnoj braniteljskoj udruzi, a to je HVIDRA koja šuti. Ne znam je li ministar Tomo Medved obećao podijeliti im knjigu „Krajina” koja je financirana novcima hrvatskih poreznih obveznika i platila ju je hrvatska Vlada - rekao je Mlinarić. Dodao je kako je u ponedjeljak bio na sprovodu hrvatskoga branitelja Ivana Leutara, pripadnika Žutih mrava i Pustinjskih štakora koji se borio na Trpinjskoj cesti.

- Ovakve knjige nema o Blagi Zadri i Marku Babiću, da djeca o njima uče u školama. Znam da ovakve knjige nema o Andriji Mariću ili dečkima iz Turbo voda koji su ratovali na Trpinjskoj cesti i zaustavili onu neman sa zvijezdom petokrakom i kokardom na šljemovima. Nema takve knjige, ali zato ima knjiga o „Krajini” koja je tiskana hrvatskim novcem u Kragujevcu i prodaje se u hrvatskim knjižarama za 35 eura - istaknuo je Mlinarić.

REAGIRALO MINISTARSTVO
Ministarstvo hrvatskih branitelja odbacilo je izjave saborskog zastupnika Stipe Mlinarića vezano za povećanje invalidnina hrvatskim ratnim vojnim invalidima, naglasivši da su te tvrdnje netočne i politički motivirane jer Vlada stalno unaprjeđuje prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Mlinarićeva prozivanja odbacuju kao populistička, neosnovana i isključivo politički motivirana.

"Za razliku od Mlinarića i političkih aktivista iz Domovinskog pokreta, hrvatski branitelji koji nisu politički destruktivni imaju pozitivan stav jer prava hrvatskih branitelja nikada nisu rasla kao posljednjih godina", priopćeno je iz Ministarstva. Napominju i da je ova Vlada pokazala i dokazala svoj odnos prema hrvatskim braniteljima tako što je još 2017. donijela odluku kojom se prestaje primjenjivati smanjenje mirovina iz 2014., a od siječnja ove godine u potpunosti je Zakonom ukinuto smanjenje mirovina od 10 posto iz 2010., čime su poništena sva smanjenja mirovina hrvatskim braniteljima. Također, u kolovozu prošle godine došlo je do povijesno najveće indeksacije svih mirovina, čime su povećane i mirovine hrvatskim braniteljima, podsjećaju iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Pročitano 316 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac