Ispiši ovu stranicu

Obilježen Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora

Svečana akademija u Hrvatskom domu Svečana akademija u Hrvatskom domu Snimak: Marija Molnar

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru obilježen je Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskoga rata. Na današnji je dan 1992. godine kod Nemetina razmijenjena posljednja velika skupina logoraša nakon dogovora hrvatske i srbijanske strane u Budimpešti.

Kroz  srpske je logore prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) prošlo oko 30 tisuća ljudi, od čega tri tisuće žena i 500 djece. Država je pak priznala status za oko njih osam tisuća, s obzirom da mnoge zatočenike u logorima nije popisao Međunarodni crveni križ.

Obilježavanju su uz čelnike i članove  HDLSKL-a nazočili i predstavnici Vukovarsko-srijemske županije te Grada Vukovara kao i ministar branitelja Predrag Matić te posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković.

Nakon svečane akademije u Vukovaru, organiziran je odlazak i u Nemetin gdje se nalazi spomen obilježje i park u znak sjećanja na veliku razmjenu, a druženje  je nastavljeno na stadionu Radnički u Borovu naselju.

Pročitano 1699 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar