Ispiši ovu stranicu

Pavliček traži da država kupi Vupik, Belje i PIK Vinkovce

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček pozvao je Vladu da se aktivno kao kupac uključi u prodaju Fortenovina poljoprivrednog sektora jer je riječ, kako naglašava, o strateškoj grani hrvatskog gospodarstva za koju ne možemo dopustiti da je preuzme strani kapital.

-Vrlo je bitno da Vlada ne bude pasivni promatrač potencijalne prodaje poljoprivrednog sektora koju najavljuje Fortenova grupa jer je riječ o PIK-u Belje, Vupiku i PIK-u Vinkovci, nego se mora aktivno uključiti u svojstvu kupca tih tvrtki. Radi se o strateškim tvrtkama ne samo za istočnu Slavoniju i Baranju, nego za cijelu Republiku Hrvatsku, koje imaju više od 2200 zaposlenih, posebice iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i imaju stotine kooperanata. Te tvrtke imaju zatvorenu poljoprivrednu proizvodnju 'od polja do stola' i proizvode ne samo povrće i voće, nego i stotine tisuća litara mlijeka, suhomesnate proizvode i vino i riječ je o strateškoj grani hrvatskog gospodarstva - poručio je Pavliček s konferencije za novinare u Saboru.

Ističe kako se Vlada mora aktivno uključiti kao kupac, a hoće li to učiniti kroz mirovinske fondove, postojeće poljoprivredne tvrtke ili neku novoosnovanu državnu tvrtku manje je bitno, ali je bitno da te tri tvrtke ostanu u hrvatskom vlasništvu.
- Ne možemo si dopustiti da strani kapital preuzme ovu stratešku granu hrvatskog gospodarstva, bio on iz Mađarske, Srbije ili neke druge države – ističe Pavliček. Ocijenio je potencijalnu prodaju tih tvrtki prevažnom za interese Hrvatske, posebno zato što se radi o tvrtkama koje trenutačno u dugoročnom najmu obrađuju čak 33 tisuće hektara državne zemlje.
- Buduće vlasništvo tih tvrtki mora ostati u hrvatskim rukama, a najbolje bi bilo da to bude u nekakvom obliku gdje je država većinski vlasnik - zaključuje.

Podsjetio je da smo u prošlosti imali katastrofalne privatizacije kroz svoj bankarski sustav i dio energetskog sustava po pitanju Ine što ni danas nismo u stanju vratiti i ne možemo si dopustiti da izgubimo tu vrlo bitnu granu hrvatskog gospodarstva, poljoprivredno-prehrambenu industriju.

Apelirao je i na Fortenovu da ne vodi računa samo o cijeni po kojoj će prodati tvrtke, nego da se pri izboru kupca vodi i činjenicom da se radi o strateškim tvrtkama i da mora biti zadovoljen i strateški interes Republike Hrvatske.
-Jako je bitno i da broj uposlenih u tim tvrtkama ostane minimalno na istoj razini, a ako je moguće da se i povećava jer o tim tvrtkama izravno ovisi 2200 obitelji u već ionako najsiromašnijem dijelu Hrvatske. Važno je da te tvrtke stabilno posluju, ali da ipak budu u hrvatskom vlasništvu - zaključio je Pavliček.

 

Pročitano 345 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić