Ispiši ovu stranicu

Dodijeljene su potpore vukovarskim ribarima

Dodijeljene su potpore vukovarskim ribarima Foto: Sandra Grgić

Krajem prosinca 2023. godine Grad Vukovar je objavio javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora za područje ribarstva i akvakulture, a na raspolaganju je bilo 66.000,00 eura iz proračuna Grada Vukovara.

Minimalni iznos bespovratne potpore koji se po pojedinom korisniku mogao dodijeliti je 200,00 eura, a maksimalan do 10.000,00 eura. Prvi je ovo puta da se na ovaj način izravno financijski podupire ribarstvo i akvakultura na području grada.

Putem javnog poziva bilo je moguće ostvariti potporu u svrhu nabave opreme za obavljanje ribarstva i akvakulture (mreže, opreme za ribolov, zaštitne odjeće, transportnih bazena, transportnih vozila, vaga, vitrina za rashlađivanje, hladnjača, bazena, filtera, pumpa, radnih strojeva, radnih plovila…), promidžbe i marketinške aktivnosti u ribarstvu i akvakulturi te edukaciju i stručno usavršavanje.

U ponedjeljak, na spustu prema Dunavu u Vukovaru, a tijekom procesa ribolova gradonačelnik Ivan Penava i njegovi suradnici, zamjenik gradonačelnika Filip Sušac i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić susreli su se s vlasnicima jednog od obrta za ribarstvo koji su ostvarili pravo na potporu. Riječ je o obrtu „Laura“, obrtu za ribolov, prodaju ribe i proizvodnju mreže koji su ostvarili pravo na 7.648.42 eura bespovratnih sredstava.

- Alasi u Vukovaru, riječ s kojom se rijetko susrećemo. Vukovar je grad ribarske tradicije, grad koji i danas ima Ribarsku ulicu, ulicu pod Vukom koja je prije bila poznata po ribarima. Ribarstvo je Vukovar, to je naša povijest. Upravo zato smo ovdje u obilasku obitelji koja je jedna od tek desetak obitelji koje se, na području grada Vukovara, bave ribarstvom, jednim tradicijskim zanatom.  S obzirom da je bio vrlo kratak rok za prijavu na javni poziv, dodijelili smo dvije potpore no već pripremamo idući poziv te s obzirom na zainteresiranost, vjerujemo kako će potpore uroditi plodom – rekao je prilikom susreta gradonačelnik Penava.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Vukovara Kristina Bilić istaknula je kako su potpore za ribare, koji se bave riječnim ribarstvom, vrlo rijetke i time su se vodili kada su osmislili novu mjeru.

- Ribari se ne mogu prijavljivati na pozive usmjerene ka poduzetnicima, poljoprivrednicima te subjektima u turizmu. Ovaj smo javni poziv objavili krajem godine te možemo reći da je ovo bio 'pilot' poziv. Sada znamo da postoji velika zainteresiranost te ćemo u komunikaciji s našim ribarima nastaviti razvijati ovu mjeru – pojasnila je Bilić.

Vlasnica obrta Sanja Budimir zahvalila je na potpori.

- Prijeratni smo ribari i nakon što smo se u Vukovar vratili nastavili smo baviti se ribarstvom. Najviše radimo s vrškama no, koristimo i mreže. Ulov bude raznolik, bude tu soma, babuški, smuđa. Robu plasiramo po Vukovaru i Vinkovcima. Potpora nam je ugodno iznenađenje, zahvaljujem se gradonačelniku i njegovim suradnicima jer gdje smo se do sada javili nigdje nismo imali prtavo na nikakvu pomoć. Sredstva smo utrošili na kupovinu motora za čamac, mreže, vage i slično – pojasnila je vlasnica obrta Sanja Budimir.

Pročitano 387 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI