Ispiši ovu stranicu

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti obilježili su blagdan Božića

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti koji se ravnaju prema Julijanskom kalendaru proslavili su blagdan Božić. U organizaciji Srpskog narodnog vijeća, na pravoslavni Badnjak, organiziran je tradicionalni božićni domjenak koji je okupio brojne političare i osobe iz javnog života. Okupljenima se obratio predsjednik SNV-a Milorad Pupovac koji je naglasio kako je prije 20 godina najviši predstavnik državne vlasti pozdravio s drevnim kršćanskim pozdravom: Mir Božji – Hristos se rodi. Događaju su, među ostalima, nazočili i članovi Vlade, tom je prigodom premijer Andrej Plenković istaknuo kako su poslali važne simboličke poruke više od 30 godina nakon kraja Domovinskoga rata o tome koliko je važan mir, koliko je važno pomirenje. Ali jednako tako neće posustati na onom temeljnom preduvjetu nakon svakog konflikta i sukoba, a to je istina.

U manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj planini održana јe Božićna liturgiјa. Svetu arhiјereјsku liturgiјu služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop osječkopoljski i baranjski gospodin Heruvim, a među prisutnima bili su predsjednik Zaјedničkog vijeća općina Vukovar Deјan Drakulić, zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Srđan Kolar i načelnik Općine Erdut Јugoslav Vesić.

Na poziv Udruge Hrvatski pravoslavni centar i predsjednika udruge, vukovarskog branitelja pravoslavne vjeroispovijesti Predraga Peđe Mišića gradonačelnik Ivan Penava te članovi Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Zlatko Zaoborni i Zvonimir Kološnjaj nazočili su svečanosti u povodu proslave pravoslavnog Božića u Dicmu. Udruga Hrvatski pravoslavni centar koja ima sjedište u Vukovaru broji veliki broj hrvatskih branitelja te drugu godinu za redom organizira ovakav vid proslave Božića po julijanskom kalendaru, a sa svrhom okupljanja vjernika pravoslavne vjeroispovijesti, slavljenja Kristova rođenja te slanja poruka mira i zajedništva. Održavanje svečanosti financijski je podržao i Grad Vukovar.

Gradonačelnik Penava uputio je čestitku svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti te između ostaloga poručio: „Kao zajednica i društvo ne smijemo zaboraviti da se u obrani naše domovine krije i velika zasluga hrvatskih branitelja pravoslavne vjeroispovijesti. Stoga, poruke koje su danas poslane u ovoj prigodi trebaju nas voditi ka izgradnji boljeg društva, tolerancije i međusobnog uvažavanja bez obzira na nacionalnost, vjeru ili pak bilo kakvu drugu pripadnost. Najmanje što sam mogao učiniti je biti danas ovdje, zahvaliti svim tim ljudima i poželjeti im sve najbolje u povodu blagdana, stoga svim vjernicima koji blagdan Kristova rođenja slave prema julijanskom kalendaru želim da im ono podari vjeru, mir i blagostanje te njihove domove ispuni toplinom i bogatstvom zajedništva.“, između ostalih, današnje su poruke gradonačelnika Ivana Penave.

 

 

Pročitano 339 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI