NAJNOVIJE
U Hrvatskoj se sve manje čita

U okviru ovogodišnje manifestacije Noć knjige, prezentirani su rezultati istraživanja navike čitanja u Hrvatskoj. Pokazali su porazne trendove, odnosno pad postotka građana koji godišnje pročitaju barem jednu knjigu i to četvrtu godinu za redom.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:54)
Udruga RODA organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica

U nedjelju, 28. travnja 2024. od 10,00 do 12,00 sati na parkiralištu OŠ A.G. Matoša, Ohridska 21, Vinkovci udruga RODA organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

- Roditelje, koji žele obaviti pregled, molimo da rezerviraju svoj termin na broj 098 188 3173 (SMS ili Viber). Bez rezervacije termina nećemo biti u mogućnosti obaviti pregled. Pregled prvenstveno služi kako bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede do više od 90 % no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 % do 20 % i to je brojka koju volonterke i volonteri Rode ovakvim pregledima nastoje povećati - navode iz udruge.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, iz Rode mole vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice. Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kao bi jedna osoba mogla paziti dijete dok druga namješta autosjedalicu prema našim uputama.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima.
Pregled se održava neovisno o vremenskim prilikama.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:42)
Izglasana prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama

EU parlament je danas s 522 glasa za, 27 protiv i 72 suzdržana donio prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, priopćeno je iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Novom direktivom poziva se na donošenje strožih zakona za borbu protiv kibernetičkog nasilja, učinkovitiju pomoć žrtvama i uvođenje mjera za sprečavanje silovanja. Cilj novih pravila je spriječiti rodno uvjetovano nasilje i zaštititi žrtve, posebice žene i žrtve nasilja u obitelji.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:24)
Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci organizira Dan otvorenih vrata

U petak, 26. travnja s početkom u 16 sati, u sklopu obilježavanja Općine Stari Jankovci, Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, u Mađarskoj kući, organizira Dan otvorenih vrata Udruge uz prigodnu izložbu. Uz Dan otvorenih vrata održat će i tradicijski običaj „Podizanje majskog drveta”.

- Raduje nas što i ove godine možemo organizirati „Podizanje majpana” jer to puno znači Mađarima koji žive ovdje, ali i ostalim stanovnicima sela. U ovoj prigodi opet ćemo se svi okupiti, razgovarati, pjevati i plesati. Uz Dan otvorenih vrata i „Podizanje majpana” pripremili smo za naše članove natjecanje u starim športovima. Nakon ovog takozvanog obaveznog dijela programa, planirana je i večera za sve nazočne goste – rekla je predsjednica Udruge Margita Budim.

Ples oko majpana stari je mađarski običaj koji simbolizira udvaranje. Prema tradiciji majpan se postavlja 01. svibnja u tajnosti, a postavljaju ga dečki ispred kuća svojih djevojaka ili simpatija. Majpan treba biti bogato okićen cvijećem, mašnama, trakama i pićem.
Pokrovitelj manifestacije je Općina Stari Jankovci.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:43)
Karcinom jetre sve češći uzročnik smrti

Od bolesti jetre boluje oko 1.5 milijarda ljudi diljem svijeta. Godišnje od bolesti jetre umre dva milijuna ljudi, odnosno jedna od 25 umrlih osoba umre od ove bolesti.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:41)
Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Srđan Jeremić održao sastanak s predstavnicima Veleposlanstva SAD-a

Na inicijativu predstavnika Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj, u palači “Srijem” u Vukovaru održan je radni sastanak zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Srđana Jeremića s Jordan Penderom, službenicom u političkom odjelu Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu koja je zadužena za praćenje ljudskih i manjinskih prava te migracije.

Prema riječima zamjenika župana na sastanku je bilo govora o stanju i položaju pripadnika srpske zajednice na području Vukovarsko-srijemske županije, ali i stanju ljudskih i manjinskih prava u cijeloj Republici Hrvatskoj. Ukazao je da unutar same županije postoje dobri i korektni međunacionalni i međuljudski odnosi, a da je takva situacija i u najvećem broju općina i gradova na području županije. 

- Unazad nekoliko godina napravljeni su određeni pomaci u ostvarivanju zakonom propisanih prava pripadnika nacionalnih manjina i to je nešto što treba istaknuti i pohvaliti. Važno je održati  dosadašnje odnose u suradnji temeljene na međusobnom poštovanju te nastaviti omogućavati pripadnicima nacionalnih manjina da budu ravnopravni članovi društva, poštujući njihovu različitost koju treba promatrati kao bogatstvo jedne multikulturalne i multietničke sredine – naglasio je Jeremić.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:25)
Biciklistička karavana prijateljstva Mostar – Vukovar kreće po dvanaesti put

U spomen na 12 ubijenih hrvatskih redarstvenika 2.svibnja 1991. godine, ali i na sve poginule i nestale hrvatske branitelje, u nedjelju, 28. travnja, iz Mostara u BiH kreće 12. po redu Biciklistička karavana prijateljstva Mostar - Vukovar.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:15)

Janoš Kery

Srijeda, 24 Travanj 2024 09:44

U Sokol centru u Osijeku je 20.04.održano 1. kolo KUPA Hrvatske u Osnovnom programu ženske sportske gimnastike. Delegat Hrvatskog gimnastičkog saveza izvjestio je da je ovo do sad najbrojnije natjecanje u Osnovnom programu. GK Vukovar je na ovom natjecanju imao 7 ekipa, što je najveći broj ekipa do sad. Većini natjecateljica je ovo bilo prvo natjecanje. Pripreme za natjecanje su bile temeljite i zahtjevne. Treneri su pred sobom imali veliki izazov od učenja novih elemenata i slaganja vježbi, preko uvježbavanja i usavršavanja usvojenih elemenata, a na kraju slaganje novih ekipa za ovu kalendarsku godinu. Bio je to vrlo zahtjevan period priprema za sve. Kako je uloženo puno truda, dobri rezultati nisu izostali.Osijek 2

Vukovarske gimnastičarke su ostvarile ove rezultate:

Starije djevojčice: ekipno 1. mjesto, pojedinačno: 1. Jakobović Katja, 2. Ivanković Antonija i 3. Simić Anja.

Mlađe kadetkinje: ekipno 1. mjesto, pojedinačno: 1. Jurković Gloria, 2. Dekan Hana i 3. Mićić Teodora.

Kadetkinje: ekipno 2. mjesto, pojedinačno: 1. Kremenjaš Ricarda, 5. Kraljević Marta, 11. Ivanković Lucija i 16. Boto Bruna.

Starije kadetkinje: ekipno 2. mjesto, pojedinačno: 5. Hinić Sofija, 6. Drmić Lota, 9. Mićić Sara, 12. Peulić Nina, 16. Damjanović Diana.

Juniorke: ekipno 3. mjesto, pojedinačno: 4. Gavrilović Ljiljana, 6. Jurčević Elena, 9. Mirosavljević Adrijana, 20. Rendulić Nora.

Starije juniorke:ekipno 2. mjesto, pojedinačno: 4. Severić Petra, 6. Jaman Mirjam, 10. Mirosavljević Marijana i 12. Božanović Ana

Mlađe seniorke: ekipno 1. mjesto, pojedinačno: 1. Velikić Nikolina, 2. Andrašević Ela i 3. Andrašević Dijana.Osijek 3

GK Vukovar je nakon ovog natjecanja bogatiji za 3 zlata, 3 srebra i 1 broncu u ekipnoj konkurenciji i 4 zlata, 3 srebra i 3 bronce u pojedinačnoj konkurenciji.

Treneri i uprava zadovoljni su ostvarenim rezultatima, posebno su ponosni na nove natjecateljice, koje su se uspjele pripremiti za ovo natjecanje, a najmlađe natjecateljice, od kojih neke još ne idu ni u školu, zaslužile su posebne čestitke.

Pred gimnastičarkama i trenerima je još puno posla, ali rezultati ovog natjecanja dokaz su da su svi zajedno na dobrom putu.

Ponedjeljak, 22 Travanj 2024 13:10

Viro-Virovitica je prvak 2. Hrvatske rukometne lige Istok, oni su u pretposljednjoj utakmici prvenstva pobijedili Borovo a u posljednjoj utakmici Osijek 2. Imaju isti broj bodova kao i Županja ali zbog boljeg međusobnog omjera Virovitica je prvak.

U posljednjem 18. kolu Borovo je gostovalo kod Petrijevaca, bila je to utakmica koja je odredila tko će biti treći na kraju prvenstva. Na žalost, Borovo nije uspjelo doći do pobjede iako je 45 minuta bio u igri. U prvom su se poluvremenu izmjenjivala vodstva a na poluvrijeme se odlazi rezultatom 15:17, s dva gola prednosti za Borovo. U nastavku su domaćini izjednačili i igralo se izjednačeno do 23:23, tada domaćini odlaze na 28:24 što Borovo do kraja utakmice nije uspjelo stići, Petrijevci – Borovo 30:27. U domaćim redovima najbolji strijelac je bio Patrik Pušić sa 7 pogodaka. Kod Borova je također 7 pogodaka postigao Dorijan Bušić, po 6 Miro Lordan i Luka Lozančić, Neven Radojević 4, dok su po 2 pogotka postigli Davor Marković i Ante Dželalija. Ostali rezultati 18. kola: Viro-Virovitica – osijek 2 35:30, Brod – Nova Gradiška BD Gruppe Austria 33:39, Pakrac – Županja 26:31 i Ivan – Orahovica 40:22.

Konačan poredak:

1. Viro-Virovitica 32

2. Županja 32

3. Petrijevci 21

4. Osijek 2 20

5. Borovo 18

6. Orahovica 15

7. Nova Gradiška BD Gruppe Austria 17

8. Ivan 16

9. Pakrac 5

10. Brod 3

 

Ponedjeljak, 22 Travanj 2024 17:40

Sportski dnevnik, 22.4.2024.

Nogometaši Osijeka na svom su terenu izgubili od Istre 1961 2:1, Vukovar 1991 i Dugopolje odigrali su 1:1. Održan je 1. Memorijalni međunarodni košarkaški turnir "M. M. Kiseli"

Petak, 19 Travanj 2024 11:38

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

Petak, 19 Travanj 2024 11:36

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

Petak, 19 Travanj 2024 17:40

Sportski dnevnik, 19.4.2024.

U SuperSport Hrvatskoj nogometnoj ligi Osijek će ugostiti Istru a Vukovar 1991 Dugopolje. Vukovarske gimnastičarke imale su uspješan nastup u Splitu, rukometaši Borova ovog vikenda igraju posljednju utakmicu prvenstva. Sutra se igra 1. međunarodni memorijalni turnir u košarci Milorad Manojlović - Kiseli. U svibnju će se u Vukovaru održati 2. trail utrka. Više poslušajte u nastavku emisije.

Četvrtak, 18 Travanj 2024 12:52

PRONI Centar za socijalno podučavanje u suradnji i partnerstvu sa Srednjom strukovnom Školom Marko Babić, odnosno njihovim Školskim volonterskim klubom, čiji je daljnji razvoj potaknut kroz provedbu dvogodišnjeg programa Volonterski Centar Vukovar, kojeg financijski podupire Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, organizirao je volontersku akciju pod nazivom "Uređenje vanjskog košarkaškog terena“ u dvorištu Srednje strukovne škole Marko Babić.

Budući da škola trenutno nema dvoranu, planirano je renoviranje košarkaškog terena, a s ciljem osiguravanja kvalitetne provedbe nastave iz tjelesne kulture. U samom uređenju, koje je obuhvatilo ocrtavanje, farbanje konstrukcije te postavljanje novog koša, sudjelovali su učenici/volonteri školskog volonterskog kluba te drugi zainteresirani građani.

Osim toga, cilj ove akcije je i potaknuti daljnji razvoj školskog volontiranja među učenicima i članovima zajednice.

Inače, ova volonterska akcija samo je jedna u nizu akcija koje će se tijekom travnja održati u Vukovaru, Bršadinu te Starim Mikanovcima, a provedbom istih, PRONI Centar se uključio i u nacionalnu manifestaciju Činjenja dobrih djela, koja se tijekom travnja obilježava diljem Hrvatske.

 

Četvrtak, 18 Travanj 2024 11:44

U Splitu je 14. travnja održan 6. Memorijalni međunarodni turnir Marije Vujnović u sportskoj gimnastici. Nastupilo je preko 200 natjecatelja u izuzetno jakoj konkurenciji. Gimnastički klub Vukovar predstavljale su najstarije i najiskusnije natjecateljice pod vodstvom trenerice Bosiljke Stojšić, a u svojstvu sutkinje je bila Martina Stojšić.

U juniorskoj konkurenciji natjecala se Vita Panza u pojedinačnoj konkurenciji. U višeboju je Vita osvojila 8. mjesto, a u disciplini preskok osvojila je 3. mjesto i okitila se brončanom medaljom.

Mlađe seniorke su u ekipnoj konkurenciji osvojile 1. mjesto.

U pojedinačnoj konkurenciji u višeboju dvije medalje: 2. Monika Zovko i 3. Miljana Poznanović, a ostale članice su se plasirale ovako: Valentina Mrkonja 5. mjesto, Ela Vojtkiv 6. mjesto i Nika Budim 8. mjesto.

I u pojedinačnoj konkurenciji po spravama vukovarske gimnastičarke osvojile su mnogo medalja: Monika Zovko na preskoku 1. mjesto, na ručama 2. mjesto i na tlu 2. mjesto- ukupno 1 zlato i 3 srebra

Miljana Poznanović na gredi 3. mjesto i na tlu 1. mjesto- ukupno 1 zlato i 2 bronce

Mrkonja Valentina na gredi 2. mjesto- ukupno 1 sebro

Ela Vojtkiv na preskoku 2. mjesto- ukupno 1 srebro.

Ela Vojtkiv na preskoku 2. mjesto- ukupno 1 srebro.469bef96 363d 4ebd a66f 35b583dee091

Bilo je to predivno iskustvo, a gimnastičarke iz Vukovara su u najboljem svjetlu predstavile svoj klub i grad Vukovar. Nakon ovog natjecanja GK Vukovar bogatiji je za 1 zlato u ekipnoj konkurenciji i 2 zlata, 5 srebra i 3 bronce u pojedinačnoj konkurenciji

Natjecateljska sezona se zahuktava u svim programima natjecanja su u jeku.

Vukovarske gimnastičarke pred sobom u ovom mjesecu imaju još nastupa.

Osnovni program prvo kolo ima 20.04. u Osijeku, a Obavezni program 2. kolo 27.04. u Belom Manastiru.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija