Ispiši ovu stranicu

Nova vizura grada: Vukovar se širi

Vukovar se širi za 10 hektara u trenutno riječno korito Dunava Vukovar se širi za 10 hektara u trenutno riječno korito Dunava Foto: HRV / R. Rac

Realizacijom zajedničkog projekta Grada Vukovara i Hrvatskih voda vrijednosti preko 40 milijuna eura, odnosno preko 300 milijuna kuna, Vukovar bi uskoro trebao dobiti novih 10 hektara atraktivnog gradskog zemljišta u samom srcu grada i to u trenutnom priobalnom dijelu riječnoga korita Dunava. Informacija je to koju je gostujući u Gradskom satu Hrvatskoga radija Vukovar najavio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

NOVO GRADSKO KOPNO
Dio je to projekta izgradnje akvatorija nove lučice, na kojemu više godina predano rade predstavnici Hrvatskih voda i Grada Vukovara, a zatrpavanjem dijela riječnoga korita Dunava stvorit će se oko 10 hektara novog atraktivnog zemljišta u strogom središtu grada uz obalu Dunava.

- Riječ je o potezu koji se prostire od ušća Vuke u Dunav pa nizvodno do kraja pročiščivača otpadnih voda, gdje će se postojeća obala pomaknuti, te će se u najširem dijelu riječnog korita ući i do 200 metara u daljinu u odnosu na trenutnu dunavsku obalu – ispričao je Penava.

Na taj će se način stvoriti i do 10 hektara novog zemljišta podno brda na kojemu se nalaze Gimnazija Vukovar i franjevački samostan s crkvom sv. Filipa i Jakova. To će po Penavinim riječima stvoriti potpuno novi prostor u središtu grada, uz obalu Dunava, a kojega će biti potrebno kvalitetno isplanirati i urbanistički osmisliti s obzirom na iznimnu atraktivnost lokacije koja će u potpunosti izmijeniti vizuru našega grada.

URBANISTIČKO OSMIŠLJAVANJE
Što će se sve nalaziti na novom vukovarskom kopnu za sada je još uvijek nepoznanica. Planovi se detaljno osmišljavaju s urbanističkim zavodima.

- Vrlo vjerojatno će tu biti stambena ali i mješovita namjena prostora. Moramo dobro pristupiti i detaljno isplanirati što se gdje treba nalaziti, tako da je još uvijek rano pričati o svim detaljima – objasnio je vukovarski gradonačelnik, naglašavajući kako je primarna svrha realizacije ovoga projekta zaštita riječne marine pa se planira i izgradnja 700 metara dugog lukobrana.

Uloga lukobrana bit će zaštita riječne marine od santi leda koje se za jačih zima stvaraju u Dunavu, kao i od nanosa drvenih trupaca i svega onog što rijeka nanese.
- Lukobran dužine 700 metara iznimna je vodna građevina koja će Vukovaru dati novu dimenziju, a na samom kraju lukobrana u realizaciji Grada Vukovara, izgradili bi i jedan objekt kojim bi Vukovar dobio potpuno novu vizuru grada – najavio je Penava.

01 Vađenje pijeska
Vađenje i nasipanje pijeska u Dunavu

IZGRADNJA TUNELA KAO MOGUĆEG RJEŠENJA
No, uz novo gradsko zemljište, novi lukobran za marinu te novu vizuru grada, nametnuo se još jedan problem, a kojemu se iznalazi moguće rješenje. Riječ je o prometnoj povezanosti tog novog dijela grada s ostatkom Vukovara. Izgradnja nove prometnice između vododerine na Najpar bašči podno Vukovarskog vodotornja moguća je opcija, no razmatra se i mogućnost izgradnje tunela.

- Trenutno je iznimno loša prometna povezanost toga dijela grada s ostatkom Vukovara, budući da za tako nečim do sada nije ni bilo potrebe. Promišljamo o različitim scenarijima, od izgradnje tunela, do izgradnje prometnice koja bi se pružala podno Vukovarskog vodotornja, jer jedini prilaz kojega imamo kod Stanice za tehnički pregled vozila na Mitnici nije uvjetan za ovako opsežan projekt – objasnio je gradonačelnik.

Penava je zahvalio direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću koji, kako je rekao, svojim zalaganjem jako doprinosi razvoju našega grada, kao i Vukovarcima Miletu Kuncu i Krešimiru Šlafhauzeru, djelatnicima Hrvatskih voda u Osijeku, a koji s direktorom tamošnje podružnice Željkom Kovačevićem predano rade na realizaciji ovoga projekta teškog preko 40 milijuna eura.

Pročitano 1331 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac