Ispiši ovu stranicu

Oprezno prilikom davanja podataka s bankovne kartice

Vukovarsko-srijemskoj policiji prijavljene dvije prijevare, obje počinjene uslijed davanja podataka s bankovne kartice prevarantima


Naime, 64-godišnjaka iz Cerne je telefonom nazvao nepoznati počinitelj te mu priopćio kako je ostvario dobit trgovinom kriptovalutama. Kako je prošle godine trgovao kriptovalutama, povjerovao je u istinitost te informacije, te počinitelju preko telefona izdiktirao podatke sa svoje bankovne kartice kako bi mu isplatili dobit. Međutim, nakon što je provjerio svoj bankovni račun preko mobilnog bankarstva, utvrdio je kako mu je s računa u dva navrata isplaćeno nekoliko tisuća eura.

U drugom slučaju, radi se o modalitetu prijevare na koji smo u posljednje vrijeme nekoliko puta upozoravali s obzirom na učestalu pojavu. 19-godišnjakinji iz Iloka se na oglas za prodaju haljine, koji je objavila na platformi Marketplace na društvenoj mreži Facebook, javio „zainteresirani kupac“, koji joj je ponudio plaćanje preko kurirske tvrtke. Na dostavljenu lažnu poveznicu kurirske tvrtke, unijela je podatke o svojoj bankovnoj kartici te, misleći da autorizira uplatu novca na svoj bankovni račun, unosom PIN-a zapravo odobrila isplatu sa svog računa nepoznatom počinitelju u iznosu od nekoliko stotina eura.

Policija provodi kriminalističko istraživanje, a protiv počinitelja će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznene prijave za kazneno djelo Prijevara.

Pročitano 263 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI