Ispiši ovu stranicu

Sumnja na afričku svinjsku kugu na još tri gospodarstva

Sumnja na afričku svinjsku kugu na još tri gospodarstva Foto: MP

Dovršena je eutanazija ukupno 196 svinja na 8 gospodarstava na području Vukovarsko-srijemske županije (Gunja, Privlaka, Rajevo Selo i Posavski Podgajci) na kojima je potvrđena pojava afričke svinjske kuge. Prema trenutnim informacijama, postavljena je sumnja na ovu bolest na još tri gospodarstva koja se nalaze u Rajevom Selu i Drenovcima, a veterinari intenzivno provode sve potrebne mjere kako bi se suzbilo širenje afričke svinjske kuge, poglavito na lokacijama koje su u visokom epidemiološkom riziku zbog kontakta sa zaraženim objektima.

Podsjetimo, na snazi je Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uz prateće Rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije.

Naredba sadrži niz ograničenja, a neka od njih su premještanje svinja, klanje svinja u klaonici i na objektu za vlastite potrebe, premještanje svježeg mesa i mesnih proizvoda izvan zona ograničenja i druge. Rješenjem su definirane zone zaštite kao i zone nadziranja, a ovisno o razvoju epidemiološke situacije, odredit će se nove zone ograničenja.

Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat će učiniti sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njezino daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor.

U Ministarstvu naglašavaju kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija. Svako uginuće ili bolest svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima.

Pročitano 223 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI