Ispiši ovu stranicu

Počela je provedba nacionalnog pilot projekta pod nazivom Preventivni zdravstveni pregledi

Počela je provedba nacionalnog pilot projekta pod nazivom Preventivni zdravstveni pregledi Foto: Osječko-baranjska županija

U Osijeku je pregledom prvog pacijenta počeo nacionalni pilot-projekt Preventivni zdravstveni pregledi kojim je obuhvaćeno pet hrvatskih županija. Ovi pregledi obuhvaćaju pacijente starije od 40 godina koji u prethodne dvije godine nisu bili kod svog izabranog liječnika obiteljske medicine. Pacijente na preglede poziva Hrvatski zavod za javno zdravstvo i procjene su da će do kraja ove godine, do kada projekt i traje, biti pregledao tisuću pacijenata.

Početak implemetacije projekta Domu zdravlja Osječko-baranjske županije pratili su i ministar zdravstva Vili Beroš.

- Želimo zdravstveni sustav učiniti učinkovitijim i dostupnijim za građane, a preventiva je najbolji način suočavanja sa zdravstvenim problemima. U konačnici, ulaganje u preventivu se višestruko vraća. Procjenjuje se da bi rezultat ovih pregleda nakon nekoliko godina mogao biti ušteda oko 18 milijuna eura godišnje, a što se može preusmjeriti za druge potrebe zdravstva - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš dok je župan Anušić naglasio važnost prevencije u svim segmentima života, a posebice kada je u pitanju zdravlje.

- Prevencija uvijek daje najbolje rezultate i stoga dobiva sve više na važnosti. Naravno, ona ne može donijeti pozitivne pomake i rezultate odmah nego nakon određenog vremena, a tada će se vidjeti smanjenje u postotku oboljelih i troškovima - rekao je Anušić.

Ocjene su da ovi preventivni zdravstveni pregledi predstavljaju veliki reformski iskorak i osnovnu kariku u lancu skrbi za zdravlje stanovništva.

Pročitano 180 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar