Ispiši ovu stranicu

Izmjenama zakona podižu se osobne invalidnine braniteljima

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Novi model izračunavanja osnovice za određivanje iznosa osobne invalidnine hrvatskih branitelja te osnivanje ustanove za trajni smještaj braniteljsko-stradalničke populacije predviđa Ministarstvo hrvatskih branitelja kroz izmjene i dopune zakona.

O izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u tijeku je savjetovanje o obrascu prethodne procjene, a iz Ministarstva hrvatskih branitelja ističu da su one u skladu s aktualnim potrebama braniteljsko-stradalničke populacije i realnim mogućnostima državnog proračuna.

Nakon usuglašavanja teksta, prijedlog izmjena i dopuna Zakona bit će upućen u javnu raspravu.

Iznos osnovnih prava iz Zakona koja se ostvaruju po osnovi oštećenja organizma iz Domovinskog rata i gubitka člana obitelji nužno je prilagoditi, s obzirom na ekonomsko stanje u državi. Osnovica za određivanje iznosa i uvjeta za ostvarivanje većine prava hrvatski branitelja, prema važećem zakonu ovisi o proračunskoj osnovici utvrđenoj u Hrvatskoj koja se za svaku godinu određuje Zakonom o izvršavanju državnog proračuna, a od uvođenja se, prije više od 20 godina, pa sve do danas nije mijenjala i iznosi 441,44 eura. S druge strane, napomenuli su iz Ministarstva, iznos prosječne neto plaće i troškovi života su neprestano rasli.

Osnovicu bi odlukom određivala Vlada, kako se u budućnosti ne bi ponovno iz istog razloga mijenjao zakon. Vlada bi mogla odlučiti o tome ako postoji ekonomska opravdanost i financijske mogućnosti države.

Izmjenama se planira i usklađivanje odredbi iz mirovinskog osiguranja kao što je primanje najniže mirovine i za vrijeme zaposlenja do polovice radnog vremena te rad uz obiteljsku mirovinu. Riječ je o usklađivanju s općim propisima kojim se omogućuje da hrvatski branitelji mogu primati puni iznos najniže mirovine određene Zakonom o hrvatskim braniteljima, ako im je isti povoljniji od njihove starosne mirovine i biti zaposleni do polovice radnog vremena, čime se želi potaknuti njihova radna aktivnost.

USTANOVA ZA TRAJNI SMJEŠTAJ BRANITELJSKO-STRADALNIČKE POPULACIJE 

Budući da je više od 50 posto hrvatskih branitelja starije od 60 godina, očekuje se kontinuirani porast onih kojima će biti potrebna institucionalna pomoć u obliku smještaja trajnije naravi, bilo zbog socioekonomskog stanja ili potrebe pomoći oko obavljanja svakodnevnih aktivnosti, objašnjavaju iz Ministarstva razloge nužnosti reguliranja osnivanja ustanove za trajni smještaj braniteljsko-stradalničke populacije.

Troškovi investicije i financijski učinci procijenit će se nakon detaljne analize, kada će se odrediti opseg prava na smještaj, korisnici i lokacije za tu namjenu, a pritom će se voditi računa da se koriste i prenamjene već postojeći objekti u vlasništvu države.

Među najvećim izazovima s kojima se Ministarstvo susreće u radu, naglašavaju, starenje je braniteljske populacije, porast njihovih zdravstvenih problema i smrtnosti te samačka domaćinstva u kojima nema tko brinuti o braniteljima.

Pročitano 428 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI