Vrhunac gripe očekuje se krajem siječnja i početkom veljače

Vrhunac gripe očekuje se krajem siječnja i početkom veljače Foto: Valerija Lozančić

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je kako se vrhunac gripe očekuje krajem siječnja i početkom veljače te da je u Hrvatskoj vjerojatno već prisutna varijanta covida-19 kraken, iako dosad nije mikrobiološki potvrđen.

-Svi dosadašnji sojevi brzo su se proširili te je za očekivati da će se širiti i kraken - izjavio je Capak za Hinu.

Novi sojevi kraken i kerber podvarijante su BA.5 koronavirusa, a dosad je poznato oko 75 varijanti tog virusa.

-Neke varijante se brže šire te su zaraznije, a kerber i kraken su očito nešto zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Zasada nema nikakvih kliničkih dokaza da oni uzrokuju težu bolest - rekao je  Capak.

Kad je riječ o gripi navodi kako smo do 15. prosinca prošle godine imali 70-ak slučajeva dok sada bilježimo tisuće zaraženih pa se kulminacija sezone gripe očekuje krajem siječnja i početkom veljače, u najhladnijem periodu godine.

- Imunitet kod respiratornih infekcija je kratkotrajan, bilo da se stječe cijepljenjem ili prirodnim putem. To što ste imali gripu prošle godine ne znači da je nećete ponovno dobiti – rekao je Capak te preporučio građanima da drže razmak i izbjegavaju velika okupljanja kao i da se cijepe. Rekao je kako u Hrvatskoj godišnje imamo maksimalno stotinjak smrtnih slučajeva od gripe.

 

Pročitano 229 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase