Ispiši ovu stranicu

Odana počast žrtvama Borova naselja

Odana počast žrtvama Borova naselja Foto: Marija Molnar

Žrtva Borovo naselja za domovinu, komemorativni program isrped nekadašnjeg Borovo Commerca, okupio je brojne hrvatske branitelje, stradalnike Domovinskoga rata, dužnosnike i građane. Odana je počast za 176 poginulih civila i branitelja ove gradske četvrti i 50 osoba koje se još uvijek vode nestalima.  

Komemoracija žrtvama Borova naselja iz 1991.godine započela je u ranim jutarnjim satima paljenjem svijeća od Borovo Commerca do crkve Gospe Fatimske na Putu sjećanja i svjetlosti. Kao i svake godine, u organizaciji Grada Vukovara, svijeće su upalila djeca iz osnovnih škola u ovoj gradskoj četvrti.

 

Djeca svijece Marija Molnar 2022

 

U Borovo Commercu je  od rujna 1991. godine bila smještena pričuvna ratna bolnica za više od 250 ranjenika, a padom grada 18.studenoga, ovdje je spas potražilo 1500 civila i branitelja. Iako je predaja dogovorena, neprijateljska je vojska 20. studenoga ovaj prostor sravnila sa zemljom, a one koji su tu zatekli odvela u zarobljeništvo. U tromjesečnoj obrani život je izgubilo 176 branitelja i civila, a 50 ih se još uvijek vodi nestalima. Dio odvedenih ubijen je i pokopan u masovnoj grobnici na farmi Lovas.

 

Borovo commerce Marija Molnar 2022

 

U spomen na njihovu herojsku obranu, Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovarske majke, svakog 19.studenoga organizira program pod nazivom Žrtva Borova naselja za domovinu. Obilježavanje je i ove godine okupilo iznimno puno ljudi, a vijence su položila brojna izaslanstva – Vukovarskih majki, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Hrvatskog sabora, Vlade RH, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, 204.vukovarske brigade, Grada Sinja, Borova d.d., Braniteljskog centra za društveni razvoj, udruge U ime obitelji, Domovinskog pokreta, Grada Živinice, Općine Lukavac i tamošnjih stradalničkih i veteranskih udruga i Žena u crnom iz Beograda.

 

Vijenci Grad VU Marija Molnar 2022

 

- Oduzeli su nam naše najmilije, ali nisu nam mogli oduzeti uspomene, ubiti ljubav i ponos. Kao što je jučer cijela Hrvatska bila u Vukovaru tako je i danas u Borovu naselju. Još uvijek tražimo 383 osobe nestale na području Vukovara, a sve je manje nas članova obitelji. Naše stradanje još uvijek traje, ali ga lakše podnosimo kada vidimo mlade kako kroz Kolonu sjećanja baštine ljubav za Vukovar, Hrvatsku i ponos na hrvatske branitelje. Oni su naša nada kako sjećanje na najsjajnije, ali i najbolnije vrijeme našega naroda nikada neće nestati. Neka žive naša sjećanja, naš grad i naša domovina – poručila je predsjednica Udruge roditelja i obitelji ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovarske majke Manda Patko.

 

Manda Patko Marija Molnar 2022

 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je da u Vukovar i Borovo naselje dolazi kako bi iskazao počast, poštovanje i zahvalu onima koji su život položili za slobodu koju danas imamo.

- Da ohrabrimo njihove obitelji i pokažemo da smo tu s ciljem svakodnevnog i ustrajnog traganja za nestalim osobama. U proteklim smo godinama riješili 238 sudbina nestalih, a u ovoj 48. Prije nekoliko dana pronašli smo posmrtne ostatke dvoje ljudi u Mirkovcima, nešto ranije identificirali jednog branitelja i jednog civila iz Vukovara. Dok ne pronađemo posljednju žrtvu iz Domovinskog rata i posljednju nestalu osobu, nećemo stati. Osnovni je preduvjet institucionalni pristup, suradnja svih nadležnih tijela i službi, razmjena informacija i odgovoran odnos i oprez kod svih komunikacija kako bismo s obiteljima održali ovaj partnerski i prijateljski odnos koji naša Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja imaju sa Savezom udruga zatočenih i nestalih – naglasio je ministar Medved.

 

Zrtva Borovo naselja 2 Marija Molnar 2022

 

Nakon polaganja vijenaca i recitala, sudionici su formirali kolonu sjećanja predvođenu stjegonošama koja je ulicama Blage Zadre i Trpinjskom cestom prošla Križni put do crkve Gospe fatimske gdje je služena sveta misa. 

 

Zrtva Borovo naselje kolona Marija Molnar 2022

Pročitano 316 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar