Ispiši ovu stranicu

Gradovi i općine plaćaju medijske usluge i neregistriranim poslovnim subjektima

Početak konferencije Početak konferencije HND

U Zagrebu je održana završna konferencija u sklopu projekta Modeli financiranja lokalnih medija financirani iz fonda ACF Hrvatska, Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske.

Na konferenciji je rečeno da je za dugoročno neovisno funkcioniranje lokalnih medija i osiguravanje stabilnih uvjeta za novinarski rad s ciljem kvalitetne produkcije u javnom interesu nužno transparentno javno financiranje pod jasnim uvjetima i kriterijima te uz ocjenu neovisnog stručnog povjerenstva.

Predstavljena je analiza financiranja lokalnih medija iz javnih sredstava i modeli javnog financiranja lokalnih medija s preporukama.

Rezultate su predstavile istraživačice projekta Melisa Skender i Andrea Milat e navele kako su 164 jedinice lokalne i regionalne samouprave rasporedile protekle dvije godine za „promidžbu i informiranje“ nešto više od 76 milijuna kuna. Od 338 poslovnih subjekata kojima su lokalne jedinice plaćale usluge promidžbe i informiranja, njih 98 nije registrirano ni u jednom upisniku medijskih nakladnika.

Nakon predstavljanja održana je rasprava s gradonačelnicima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave, novinarima udrugama. Među njima gradonačelnici Zagreba i Splita Tomislav Tomašević i Ivica Puljak koji su podržali predložene modele. Tomašević je rekao da treba onemogućiti da lokalni mediji budu poluga lokalne vlasti.

Predsjednik Hrvatskoga novinarskoga društva Hrvoje Zovko istaknuo je kako HND godinama upozorava na probleme lokalnih medija te da bi Ministarstvo kulture tu problematiku trebalo staviti i na nacionalnu razinu kako bi se nagomilani problemi riješili i ostvarilo transparentno financiranje lokalnih medija.

Predsjednica Europske federacija novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever u video javljanju je rekla da je kroz projekt osviješteno koliki su problemi lokalnih medija i kolega koji su izloženi pritiscima i počesto im je ugrožena egzistencija. Ovo je jedan korak prema cilju izgradnje sustava koji će jače i transparentnije zaštiti novinare i medije, kazala je Sever. 

Pročitano 343 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun