Ispiši ovu stranicu

Svinjska kuga na granicama Hrvatske

Podignute su i ograde da spriječe dolazak divljih svinja, ilustracija Podignute su i ograde da spriječe dolazak divljih svinja, ilustracija Žana Kuni

Iako u Hrvatskoj nije do sada zabilježen nijedan slučaj oboljenja svinja od afričke svinjske kuge, ta je razorna bolest uzrokovala velike štete u susjednim zemljama, Srbiji, Mađarskoj i Italiji.

Europska agencija za sigurnost hrane i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, koja ima sjedište u Osijeku, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i uz podršku niza dionika iz područja svinjogojstva, veterinarstva, poljoprivrede i lova provode informativnu kampanju s ciljem prevencije, prijavljivanja i suzbijanja bolesti afričke svinjske kuge.

Davor Pašalić, savjetnik za stočarstvo u osječkoj agenciji, kaže da je cilj kampanje sve osobe u sustavima poljoprivrede poput svinjogojstva, veterinarstva ili lovstva educirati s ciljem prevencije pojave ove bolesti. Kaže da se afrička svinjska kuga srećom ne prenosi na čovjeka, no smrtonosna je među svinjama.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da se jedino nastavkom uspješne suradnje između ministarstva i posjednika životinja može nastaviti zadržavati tu opasnu bolest izvan Hrvatske, a do sada je na mjere prevencije utrošeno 27 milijuna kuna. Gotovo 1,5 milijuna kuna dobio je 121 posjednik svinja.

Afrička svinjska kuga na farme svinja može prodrijeti na više načina, zaražene divlje svinje mogu doći u kontakt s domaćima ako farme nisu ograđene, dok se uvozom može zaraženu svinju dovesti među nezaražene. Nadalje, lovci nakon što ulove zaraženu divlju svinju mogu nesvjesno prenijeti virus na odjeći, obući i opremi, uzgajivači svinja na odjeći, obući i opremi također mogu virus prenijeti s jedne farme na drugu.

U slučaju zaraze sve svinje na zaraženoj farmi moraju se usmrtiti što predstavlja ogroman gubitak za uzgajivača. Stoga je rano prepoznavanje znakova posebno važno, kao i dezinfekcija obuće, odjeće i opreme, kako bi se spriječilo širenje virusa.

Pročitano 587 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun