Ispiši ovu stranicu

Obilježen Svjetski dan prevencije utapanja

Obilježen Svjetski dan prevencije utapanja Foto: HRV/Robert Rac

Dan 25.srpnja diljem svijeta se obilježava kao Svjetski dan prevencije utapanja. Naime, Generalna skupština UN-a je 2021.godine usvojila povijesnu rezoluciju koja prepoznaje razmjere i utjecaj prevencije utapanja na globalnoj razini te poziva na koordinirano i multidisciplinarno djelovanje kako bi se spriječilo utapanje. Ono je jedno od vodećih uzroka slučajne smrti i invaliditeta zbog ozljeda širom svijeta, ali i u Europi. Svake godine u europskim vodama utapanjem umre 23 tisuće ljudi odnosno u prosjeku više od tri osobe svaki sat dok ih u Hrvatskoj umre 90. Štoviše, vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj upravo je utapanje odmah nakon prometnih nesreća, a jedan je i od pet glavnih razloga među nesretnim slučajevima u Republici Hrvatskoj, prioćeno je iz Hrvatskog Crvenog križa.

Povodom Svjetskoga dana prevencije utapanja, u našoj je zemlji devet prepoznatljivih objekata bilo osvijetljeno u plavoj boji, među njima i Vukovarski vodotoranj. Na ovaj se način željelo poslati poruku o važnosti prevencije utapanja.

Također se obilježavanjem ovoga dana nastoji osvijestiti da utapanje nije dovoljno prepoznato javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, a može se spriječiti. Stoga je i slogan Svjetskog dana prevencije utapanja – Svatko se može utopiti, ali nitko ne bi trebao!

 

 

Pročitano 309 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar