Ispiši ovu stranicu

Stari Jankovci u projektu centrikomNET

Sudionici konferencije Sudionici konferencije OSJ

U organizaciji Razvojne agencije Žepče i uz podršku partnera na projektu u Starim Jankovcima je održana završna konferencija projekta centrikomNET koja je okupila predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti, znanstvene zajednice, MSP-a i poduzetničkih potpornih institucija.

Na konferenciji su predstavljeni postignuti rezultati od kojih su posebno istaknuti osnivanje prvog Međunarodnog klastera „Prunus“ i uspostava dva demonstracijsko-edukacijska polja u Starim Jankovcima i Žepču.

Dragan Suadrević, načelnik općine Stari Jankovci, izjavio je kako je najveći benefit ovog projekta razvoj ljudskih potencijala unutar svih projektnih partnera, a isto je potvrdio i načelnik općine Žepče Mato Zovko rekavši: „Sad smo se centrirali na regionalnoj mapi da budemo jedini u BiH koji će pripremati radnu snagu za naše gospodarstvo, prije svega iz drvne industrije, tekstilne industrije, poljoprivrede i turizma - ovisi što je tko od projektnih partnera predložio kroz projekt.“

Glavni je fokus općina Stari Jankovci i Žepče bio usmjeren na poljoprivredu kroz voćarstvo i proizvodnju hrane te su osim praktičnog djela na tu tematiku bile organizirane razne radionice i predavanja.

- Cilj nam je bio da naglasimo važnost proizvodnje hrane te da voćarstvo podignemo na jedan veći nivo s obzirom na tradiciju koju u Žepču imamo vezanu uz voćarstvo. Radili smo i na povezivanju poljoprivrede s okolišem što planiramo potencirati i u narednom periodu, a svakako nam je cilj raditi na stvaranju održive poljoprivrede koja je budućnost i koja podrazumijeva obrazovanje, nove kapacitete, nove strojeve i opremu koja treba unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju i nadomjestak nedostatak radne snage - izjavila je direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko.

Osim poljoprivrede, koja je zauzela glavno mjesto u općinama Stari Jankovci, Tovarnik i Žepče, projekt je postigao zavidne rezultate i u drvnom sektoru i turizmu.

Konferencija je ujedno bila i prigoda da nazočnima jedan od korisnika projekta, Ivan Šimić, direktor tvrtke Šimić stolarija d.o.o., predstavi svoja iskustva na projektu, koji je tim povodom izjavio: „Obuke i tehnička pomoć koje smo dobili kroz projekt su nam omogućili da pristupimo procesu potpune digitalizacije našeg proizvodnog procesa. Kada kupac sada dođe kod nas i izrazi svoje želje, mi to pretvorimo u 3D sliku koja prikazuje sve detalje finalnog proizvoda, te vrši potrebne izračune i šalje upute CNC stroju koji zatim kroji potrebne elemente za izradu finalnog proizvoda. Zahvaljujući tehničkoj pomoći kroz projekt i povećanju stupnja digitalizacije u proizvodnji, unutar tvrtke smo otvorili novo radno mjesto za 3D modeliranje i na njemu zaposlili poslili osobu sa invaliditetom koja uveliko doprinosi razvoju našeg poslovanja. Još jednom se zahvaljujemo Razvojnoj agenciji Žepče i partnerima na projektu što su nas prepoznali i uključili u projekt, te se nadamo da će i ubuduće biti još više ovakvih projekata“.

Projekt je implementiran od strane vodećeg partnera Općina Stari Jankovci s partnerima Općinom Tovarnik, Razvojnom agencijom Žepče, Unijom poslodavaca Crne Gore i Centrom kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Vinkovci, a isti je odobren u okviru drugog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020., a sufinanciran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Implementacija projekta započela je 1. kolovoza 2020. godine, a trajanje projekta je 24 mjeseca. Ukupan proračun je 659.563,58 €, od čega EU financira 85% dok 15% sufinanciraju partneri na projektu.

Projekt je usmjeren na rješavanje izazova niske konkurentnosti te općenito nepovoljnog poslovnog okruženja, nedostatka kvalificirane radne snage, relevantnih kompetencija u dizajnu proizvoda, upravljanju izvozom, financijskom upravljanju i marketingu poboljšanjem pristupa relevantnim kompetencijama u programskom području kroz poboljšanje relevantne infrastrukture i usluga, programa obuke za nezaposlene tvrtke i uspostavljanje modela transnacionalnog umrežavanja, tako podižući ukupne razine osposobljenosti i mogućnosti radne snage i MSP-a.

Glavni cilj projekta je ojačati organizacije za poslovnu podršku u Vukovarsko-srijemskoj županiji (RH), Zeničko-dobojskom kantonu (BiH) i Podgorici (CG) primjenom inovativnih modela i pristupa za povećanje konkurentnosti lokalnih MSP-a.

Pročitano 471 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun