Ispiši ovu stranicu

Domovinski pokret: Vlada mora zamrznuti cijenu osnovnih namirnica, egzistencijalne životne potrebe ne smiju biti luksuz nijednom građaninu

Domovinski pokret: Vlada mora zamrznuti cijenu osnovnih namirnica, egzistencijalne životne potrebe ne smiju biti luksuz nijednom građaninu Foto: Klaudija Boras

U središtu Vukovara predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je konferenciju za medije o aktualnim temama.

Istaknuo je kako su u petak temeljem postupka javne nabave jedinice lokalne samouprave ugovorile cijenu električne energije po cijeni između 2-3.5 kuna u odnosu na prošlogodišnju prosječnu vrijednost od 0.40 kn što je pet do devet puta više.
- Vlada RH s premijerom Plenkovićem poziva da svi moramo podijeliti teret krize te se hvali s paketima pomoći, povećanjem plaća i mirovina. Međutim, pitati se kako je to pomoć ako: samo u lipnju trenutna inflacija iznosi 12.1 posto, što je povijesno najviša razina, dakle vrijednost naših plaća i mirovina nikada nije brže padala nego sada u mandatu ove Vlade, kupovna moć građana je u slobodnom padu. Plaće ili mirovine rastu 4%, cijene 12, hrana 16.9 te prijevoz 20.3, dobijemo više, ali kupiti možemo manje. Kada se Plenković hvali kako su rasle plaće i mirovine četiri posto, to je točno, ali on se nikada ne pohvali sa cijenama koje su porasle više od 12 posto, ne pohvali se da su građani zahvaljujući politici njegove Vlade siromašniji – istaknuo je Penava te podsjetio kako je udio hrane u potrošačkoj košarici Hrvata 25.9 posto, dok je na razini EU 16.6.

Osvrnuo se i na podatak da je država od PDV-a prikupila u pola godine 4.3 milijarde kn u odnosu na isti period prošle godine, plus 600 milijuna kuna više od trošarina, koje su platili građani.

- Kako dijelimo jednak teret ako država tako zarađuje na poskupljenjima dok ostali sve teže preživljavaju. Odakle državi tih 4.3 milijarde više od PDV-a, tko je to platio? Građani RH!  – podsjetio je.

Penava je komentirao i kako se Vlada hvali rastom kreditnog rejtinga što bi u normalnim okolnostima, smatra, doista bilo za pohvalu, međutim ono što Vlade ne kaže je to da se danas zadužuje po puno skupljim uvjetima nego što je to bilo jučer.

- Zaduživat će se po još skupljim uvjetima nego što je to bilo jučer, koji je onda smisao tog porasta osim peglanja imidža i bacanja prašine u oči građana RH – rekao je.

Predsjednik DP-a istaknuo je i kako su koncem tjedna HEP-u odobrena državna jamstva u iznosu od 880 milijuna eura za kredit od jedne milijarde eura.

- Loše planiranje dovodi do nespremnosti Hrvatske za ovu krizu – ističe Penava.

Poručio je kako Vlada mora zamrznuti cijenu osnovnih namirnica, ne cijele palete proizvoda, ali nužno po jedan artikl iz palete proizvoda, a modeli mogu biti različiti. Smatra kako hrana o osnovnom obliku i osnovne životne potrebe ne smiju biti luksuz nijednom građaninu Hrvatske.

Pohvalio je i uputio čestitke Vladi RH na realizaciji Pelješkog mosta, uz neslaganje s izjavom premijera kako bez EU ne bi bilo Pelješkog mosta.

- Tu je značajna razlika između njegovog bruxelleskog i globalističkog promišljanja i mog nacionalnog i suverenističkog. Molim naš narod da se ne da zavarati i podcjenjivati, mosta ne bi bilo bez Hrvata i Hrvatske, nikada to nemojte zaboraviti – zaključio je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Pročitano 480 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI