Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Općine Jarmina

  • Nedjelja, Srp 10 2022
  • Piše: 
Obilježen Dan hrvatskih branitelja Općine Jarmina FOTO: Hrvatski radio Vukovar/ Žana Kunji

Branitelji Jarmine obilježili su u subotu svoj dan i to u organizaciji jarminačke podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Svečanost obilježavanja započela je okupljanjem u Domu hrvatskih branitelja i prigodnim govorima domaćina i uzvanika.

Prije svih govorio je načelnik Općine Jarmina Goran Ileković, ujedno i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnica Jarmina:

– Današnji dan prvenstveno posvećujemo onima koji su dali ono najvrijednije, svoje živote, za višestoljetni san hrvatskog naroda o samostalnoj i neovisnoj državi Hrvatskoj. Moram naglasiti kako se nalazimo na prostoru koji je neprijatelj nemilosrdno gađao topničkom paljbom kako bi uništio naš simbol vjere, duha i zajedništva, našu crkvu pokraj koje danas stojimo. Iako su nakon gotovo pet mjeseci granatiranja uspjeli srušiti crkveni toranj, duh i moral nas, hrvatskih branitelja, nisu uspjeli srušiti. Sačuvali smo vrata Hrvatske i zaustavili ogromnu silu. Danas sam ponosan što mi branitelji okosnica i temelj hrvatske države, ponosan sam što sam Hrvat i što hrvatski dišem – rekao je Ileković.

Među brojnim uzvanicima bio je i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Nimalo slučajno, jer upravo je Jarmina mjesto u kojem živi mnogo Zagoraca, potomaka koloniziranih doseljenika u ovaj kraj sredinom prošloga stoljeća.

– Nisam mogao odbiti poziv branitelja iz Jarmine i prije svega prijatelja iz Jarmine. Zajedno u ratu, zajedno u miru. Devedesetih se ovdje branila čitava Hrvatska. Branila i obranila. Danas sam došao ovdje iskazati duboko poštovanje prema osmorici pripadnika jarminačke satnije koji su ugradili svoje živote u temelje hrvatske države, ali i pokloniti se civilnim žrtvama Jarmine – naglasio je Kolar.

Obilježavanju je nazočio i Mario Banožić, ministar obrane, ali i ovom prigodom izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića:

– Uživam u svakom trenutku provedenom s hrvatskim braniteljicama i braniteljima. Ujedno, koristim prigodu prenijeti vam pozdrave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i njegove zahvale za ono što ste činili za vrijeme Domovinskoga rata i što danas uživamo u sigurnoj, slobodnoj i cjelovitoj hrvatskoj državi – poručio je Banožić.

Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Jarmine nastavljeno je svečanim mimohodom do spomen-obilježja podignutog u spomen jarminačkim žrtvama Domovinskoga rata u čast kojima su položeni vijenci i upaljene svijeće.

Za sve poginule branitelje služena je misa zadušnica u crkvi Svetog Vanđelina Opata.

Pročitano 475 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase