Ispiši ovu stranicu

Hrvatski osmaši prosječni u znanju osnovnih predmeta

Ilustracija Ilustracija Foto: Hrvatski radio Vukovar

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja proveo je istraživanje u 8. razredima hrvatskih osnovnih škola. Ispiti su provedeni prvi puta, a u njima je sudjelovala 81 osnovna škola.

U ispitima je sudjelovalo ukupno 4.132 učenika, a kako bi se dobio što realniji prikaz stanja, umjesto ocjena od 1 do 5 u ocjenjivanju je implementiran sustav četiriju razina bodovanja - napredna, srednja, osnovna i ispod osnovne razine.

Prema dobivenim rezultatima, najveći postotak hrvatskih učenika osmi razreda u svim ispitanim predmetima raspolaže osnovnom ili srednjom razinom znanja, najmanje ih je ispodprosječnu razinu znanja pokazalo u hrvatskome jeziku, dok fizika strši sa 17,5 posto onih ispod osnovne razine znanja. Najveći postotak naprednih je u kemiji, 6,6 posto, a najmanje u biologiji, tek pola posto.

U hrvatskome jeziku, najmanji je postotak učenika pokazao ispodprosječno i iznadprosječno znanje dok je najveća distribucija unutar osnovne te srednje razine znanja.

Kod matematike je distribucija nešto drugačija te je nešto veći postotak učenika demonstrirao ispodprosječnu razinu znanja, njih čak 8,14 posto, osnovnu razinu znanja njih 51,65 posto, 37,07 posto srednju, a njih 3,13 posto naprednu.

Kada je riječ o biologiji, 7,20 posto učenika je ispod osnovne razine znanja, 51,57 posto ih je pokazalo osnovnu, a 40,73 posto srednju razinu znanja dok relativno nizak postotak od svega 0,50 posto učenika pokazuje naprednu razinu znanja u ovome predmetu.

U kemiji su rezultati 7,82 posto ispod osnovne razine, 60,60 posto osnovna, 24,99 posto srednja i 6,60 posto napredna napredna razina. Najveći postotak ispodprosječne razine znanja učenici su pokazali u fizici, njih čak 17,47 posto.

Svi učenici i njihovi roditelji odmah će dobiti informacije o postignućima, a do konca rujna bit će gotova kompletna analiza provedenih ispita koje će svaka škola dobiti na uvid te će na taj način škole, njihovi ravnatelji, nastavnici i učenici, dobiti točnu povratnu informaciju o tome kako korespondiraju s nacionalnim prosjekom.

Pročitano 370 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI