Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

Mirovinskom reformom oko 500.000 umirovljenika u plusu zbog trajnog dodatka

  • Nedjelja, Lip 12 2022
  • Piše: 
Mirovinskom reformom oko 500.000 umirovljenika u plusu zbog trajnog dodatka FOTO: Hrvatski radio Vukovar/Valerija Lozančić

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja istaknuo je kako će najavljena mirovinska reforma najviše koristiti srednjim obiteljskim mirovinama, ali u plusu je oko 500.000 umirovljenika koje reforma obuhvaća jer im se dodaci trajno ugrađuju u mirovine i godišnje se usklađuju dva puta.

- Umirovljenici trebaju shvatiti da to što radimo nije energetski dodatak, nije jednokratno, nego im se trajno, doživotno ugrađuje u mirovinu - rekao je Hrelja.

Bilo da se radi o 10 posto povećanja koeficijenta za izračun visine obiteljske mirovine, bilo o korištenju dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu, što je novost, to će se isplaćivati svaki mjesec. Kada budu ugrađeni u mirovinu, ti dodaci se svakih šest mjeseci usklađuju i povećavaju. 

- Najveću financijsku korist imat će srednje obiteljske mirovine između 2000 i 4000 kuna, dok su limitirane one najviše. Najniže su zaštićene jer ne mogu dobiti manje od propisanog, pa će neki dobiti malo više - kaže Hrelja. 

Prosječna obiteljska mirovina iznosi oko 2500 kuna, a povećanje od 10 posto je 250 kuna, no ako osoba ostvari dodatak u vidu korištenja dijela obiteljske uz osobnu mirovinu, riječ je o, primjerice, 200 ili 600 kuna. 

- Ako netko ostvari dodatak od 500 kuna, godišnje će imati 6000 kuna prihoda više. Dodatak od 250 kuna je 3000 kuna godišnje više, što je daleko više nego jednokratni dodatak od 600 kuna - pojašnjava Hrelja.

Prosječna najniža mirovina je oko 2000 kuna pa povećanje za 1,5 posto iznosi 30 kuna, što nije mnogo, ali postotak se polako diže, a dio od tih 287.000 umirovljenika bit će obuhvaćen i obiteljskim mirovinama.

Njima se obiteljska mirovina neće određivati od onoga što su uplatili, nego od mirovine uvećane za tih 1,5 posto.  

Povećanje koeficijenata obuhvaća sve obiteljske mirovine, uključujući i povlaštene, nema iznimaka.

Pročitano 553 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase