Ispiši ovu stranicu

Potpisani ugovori za sufinanciranje kupnje kuće ili stana mlade obitelji

Potpisivanje ugovora Potpisivanje ugovora Foto: Sandra Grgić

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić potpisao je u petak Ugovore o dodjeli financijskih sredstava iz Javnog poziva za sufinanciranje kupnje kuće ili stana za mlade obitelji na području Vukovarsko-srijemske županije za 2021. godinu.

Javni poziv bio je raspisan 28. veljače 2022. godine i trajao je do 31. ožujka 2022. godine. Ukupno se prijavilo 163 osobe što je i najveći broj dosada, a Ugovore je potpisao ukupno 81 korisnik.

Ukupna planirana vrijednost Javnog poziva bila je 1.500.000,00 kn, ali zbog velikog broja prijava rebalansom proračuna povećao se za dodatnih 300.000,00 kn, te je ukupna vrijednost Javnog poziva iznosila 1.800.000,00 kn.

- Pomažemo u maksimalnoj mjeri koliko je to moguće. Županija je na samom početku predvidjela 1,5 milijuna kuna, no kada su prijave počele pristizati postalo je jasno da jako puno obitelji ima isti broj bodova, pa se iznos povećao na 1,8 milijuna. Ovo je jedna od mjera kojom potičemo demografsku obnovu i ostanak mladih na ovom području. Ove smo godine imali dva razreda pomoći, 20 tisuća kuna za gradove i 25 za općine, a slijedeće godine se planira uvesti tri razreda, čime će općine od posebne skrbi ili one u kojima je zabilježen najveći odlazak mladih dobiti i veće iznose sufinanciranja - rekao je župan. 

Pravo podnošenja prijave na Javni poziv odnosno korištenje bespovratnih sredstava u okviru Mjere sufinanciranja kupnje kuće ili stana za mlade obitelji na području Vukovarsko-srijemske županije imali su prijavitelji koji su ispunjavali slijedeće uvjete: u trenutku prijave nisu bili stariji od 45 godina, prijavitelji i bračni ili izvanbračni drugovi i njihova djeca, životni partneri ili neformalni životni partneri i njihova djeca u vlasništvu/suvlasništvu nisu imali stan ili kuću, osim stana/kuće koja je predmet ovog Javnog poziva, kupljena kuća ili stan na području Vukovarsko-srijemske županije, nisu imali duga na ime javnih davanja, fizička osoba prodavatelj nekretnine nije bila u srodstvu s podnositeljem zahtjeva i članovima njegove obitelji do trećeg nasljednog reda u smislu Zakona o nasljeđivanju.

Lidija Ratkić iz Vinkovaca istaknula je kako će joj dodijeljena sredstva puno značiti.

- Kao i svim mladim osobama ova financijska sredstva mi puno znače jer smo u velikim troškovima zbog kupnje kuće. Imam dvoje djece, a u planu mi je sredstva iskoristiti na uređenje kuće.

Marko Klarić iz Vukovara zahvalio je Županiji na dodijeljenim sredstvima.

- Zahvalan sam Vukovarsko-srijemskoj županiji na potpori koju mi je pružila jer će nam kao mladoj obitelji pomoći pri uređenju kuće koju smo nedavno – rekao je Klarić.

Pročitano 413 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI