Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109

Svjetski je dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca

  • Nedjelja, Svi 08 2022
  • Piše: 
Svjetski je dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca Foto: Arhiva HRV-a

Svjetski je dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava 8. svibnja kada je rođen Henry Dunant, utemeljitelj te dvije humanitarne organizacije, Hrvatski Crveni križ dočekuje aktivno - sanirajući posljedice potresa na Banovini i pomažući ukrajinskim izbjeglicama, prenosi HINA.

Tim danom u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. U tom će tjednu društva Crvenoga križa provoditi brojne korisne aktivnosti kako bi se građani upoznali s djelovanjem Hrvatskog Crvenog križa i njegovog 131 društva.

Hrvatski Crveni križ ovogodišnji Svjetski dan dočekuje aktivno djelujući u odgovoru na saniranje posljedica prouzročenih dvjema kriznim situacijama – potresom na Banovini i ratom u Ukrajini koji je izazvao priljev izbjeglica u Hrvatskoj.

- Protekle godine i mjeseci obilježeni su brojnim krizama koje nisu poštedjele nikoga i koje su najteže pogodile najranjivije skupine ljudi – od pandemije covida do klimatske krize, humanitarnih hitnih situacija, potresa i eskalacije sukoba - rekao je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Poručio je da kao dio velike svjetske obitelji i Hrvatski Crveni križ svakodnevno daje svoj doprinos u pružanju podrške onim najranjivijima među nama.

Stotine volontera i djelatnika svakodnevno pruža pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine, a još uvijek se intenzivno radi i s ljudima stradalima u potresu.

- Banovina možda nije više toliko u fokusu javnosti, ali za nas se ništa nije promijenilo. I dalje tim ljudima pomažemo i pronalazimo načine da im koliko toliko olakšamo životne okolnosti - ističe Markt.

Paralelno, dodaje, imamo aktivnu ulogu u pomaganju izbjeglicama iz Ukrajine, ali provodimo i naše redovite aktivnosti.

- Nismo i nikad nećemo zaboraviti na naše domaće ljude koji trebaju pomoć - smatra Markt.

Zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine trenutno je najopsežnija i najzahtjevnija operacija Hrvatskog Crvenog križa. Provodi se na teritoriju cijele Hrvatske, a u njoj sudjeluju stotinu društava Crvenoga križa.

- U sustavu Crvenoga križa trenutno je evidentirano gotovo 10.000 osoba iz Ukrajine i većina njih zatražila je našu pomoć. To su većinom žene i djece, a osim prehrane, higijene, odjeće i obuće, vrlo često im je potrebna psihosocijalna podrška - kaže Markt.

Mi radimo ne samo s ljudima u kolektivnim smještajima nego i s onima koji su smješteni u privatnim objektima. Zahtjevno je, ali dobro smo ekipirani i uspijevamo odgovoriti na sve potrebe, pojašnjava.

Hrvatski Crveni križ obilježit će Tjedan Crvenoga križa različitim događanjima kako bi građani što bolje upoznali široki spektar aktivnosti koje se svakodnevno provode.

- Iako možemo biti sretni i ponosni na naše ljude jer kad god treba reagiraju kao jedno i spremni su sve dati da bi pomogli čovjeku u nevolji, ipak ih volimo podsjetiti na čitav niz programa koje provodimo jer želimo da se i oni uključe - rekao je.

- Važno je da kao zajednica jačamo humanost među nama. Samo to može biti protuteža svim nedaćama koje nas okružuju - dodao je.

Hrvatski Crveni križ u nedjelju u Petrinji otvara Centar za međugeneracijsku podršku. Namijenjen je stradalima u potresu i to djeci i starijima. Riječ je o posebno uređenim kontejnerima u kojima će se provoditi različite aktivnosti psihosocijalne podrške.

Ovo je prvi centar Hrvatskoj koji je namijenjen međugeneracijskoj podršci, a koja se u svijetu pokazala iznimno vrijednom i korisnom za ove dobne skupine.

- Stariji tako imaju prilike podučavati djecu i osjećati se korisno, a djeca pak imaju prilike učiti i prihvaćati starije kao važan dio društvene zajednice. Ovaj Centar dio je projekta vrijednog milijun kuna, a sredstva je osigurala tvrtka Visa - izvijestio je Hrvatski Crveni križ.

Pročitano 517 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase