Ispiši ovu stranicu

Vukovarski križni put uoči Cvjetnice

Vukovarski križni put uoči Cvjetnice FOTO: Miroslav Čorak

Uoči blagdana Cvjetnice održan je tradicionalno vukovarski križni put na Putu spasa od Zavjetne kapelice na Lušcu do Bogdanovaca dug pet kilometara. Kukuruzni put u Domovinskom ratu bio je jedini put iz okupiranog Vukovara prema ostatku Hrvatske koji su koristili brojni branitelji za spas iz pakla rata. Put je značio opstanak iz Vukovara do njegova zatvaranja. Već 12 godina brojni građani i dužnosnici hodočaste u spomen na sve branitelje Vukovara.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekao je kako je za brojne Vukovarce i Bogdanovčane, ali i druge ljude Kukuruzni put bio jedini put ka spasu.
- Mnogi su na ovome putu izgubili živote i dijelove tijela braneći Hrvatsku državu. Žao mi je što nas nije više na ovome mjestu, no kako kažu treba biti sol društva, sol države. Onima koji su došli ovdje odati počast, velika hvala - rekao je župan.

DIMIĆ: EUROPA NIJE NIŠTA NAUČILA

Na križnom putu ispred Grada Vukovara sudjelovao je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić.

- Ovo je način na koji moramo održavati tradiciju, uspomenu i sjećanje i mladim generacijama poručiti da se ne smije zaboraviti ono što je u Vukovaru bilo prije 30 godina. Vidimo da neki iz toga nisu ništa naučili i da se i danas događaju zločini i masovne grobnice na području Europe. Upravo zato moramo biti na ovakvim mjestima i odavati počast onima koji su dali doprinos u stvaranju Hrvatske države – naglasio je Dimić.

Nositelj ove manifestacije je Zajednica udruga HVIDRA-e naše županije, čiji predsjednik Stjepan Mađarac ističe kako se nije hodočastilo samo pandemijske 2020. godine. Rekao je i kako se hoda ovim putem kako bi se podsjetilo na to što je put značio 1991. godine za sve branitelja Vukovara.

LUZAC PUT

MILAS: VUKOVAR JE VELIKI PETAK U STVARANJU HRVATSKE

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasio je kako je kalvarija Vukovara Veliki petak uskrsnuća Hrvatske države.
- Ono što je za Uskrs Veliki petak, to je za stvaranje Hrvatske Vukovar. Kalvarija Vukovara je Veliki petak uskrsnuća hrvatske države, hrvatske samostalnosti i upravo ovaj simbolični Put spasa je put koji je spašavao Vukovarce, prijatelje Vukovara, branitelje i djecu i treba živjeti u svima nama. Na današnji dan prije Cvjetnice hodajući ovim putem i sjećajući se onih koji nisu među nama, a branili su Vukovar trebamo zajedno s mladima njegovati i govoriti o Domovinskom ratu na ovaj način, a i kao katolici, što mi Hrvati i jesmo, uz vjeru i svoj identitet – rekao je Milas.

Saborski zastupnik Nikola Mažar također je podsjetio na simboliku Vukovarskog križnog puta.
- Put spasa pun je simbolike i kroz križni put i Isusovu muku prisjećamo se muke svih Vukovaraca kojima je ovo bio posljednji izlaz iz Vukovara i Lušca prema Bogdanovcima, jedini put spasa. Naš grad platio je veliku cijenu za slobodnu Hrvatsku, a na nama svima je da odamo i dužnu počast i pijetet svim poginulim i umrlim koji su dali svoje živote i da tu tradiciju prenosimo na mlade generacije – zaključio je Mažar.

Ovogodišnji križni put predvodio je župnik župe Kraljice mučenika, vlč. Zvonimir Martinović.

Pročitano 555 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI