NAJNOVIJE
Penava: Gdje su danas Pupovac i Sdss?

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava prilikom odavanja počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima na Dan državnosti Republike Hrvatske komentirao je mogućnost da predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac postane i predsjednik saborskog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine. Penava je tom prilikom rekao da ne vidi Pupovca danas na Memorijalnom groblju.

- Što se tiče gospodina Milorada Pupovca i SDSS-a, njega i članove SDSS-a danas ne vidim među nama. Netko tko pretendira biti predsjednik saborskog odbora za manjine i ljudska prava trebao bi biti prvi među nama na ovom mjestu. SDSS je imao vrlo neslavnu ulogu u trenucima začetka hrvatske države. Zbog toga je za očekivati da budu prvi na ovakvim mjestima kako bi nam pokazali da su pogriješili, da shvaćaju svoje greške i da su spremni s nama graditi hrvatsku državu sasvim suprotno pozicijama koje su imali 90-ih. Nažalost ne vidim danas pripadnike SDSS-a, niti člana Gradskog vijeća iz njihovih redova, ali niti Milorada Pupovca. Dok je njihov odnos takav jasno je da stav Domovinskog pokreta ima smisla i da bi u takvim okolnostima na takva rješenja bilo pogubno pristati, rekao je Penava.

(Četvrtak, 30 Svibanj 2024 10:34)
Na Dan državnosti odana počast na Memorijalnom groblju

Hrvatska danas slavi Dan državnosti prisjećajući se 30. svibnja 1990. godine i konstituiranja prvog višestranačkog Sabora Republike Hrvatske. Tim povodom na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.


IZASLANSTVO ŽUPANIJE

Počast je odalo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Damirom Dekanićem koji je tom prilikom istaknuo kako su i ove godine na Memorijalno groblje došli odati dužnu počast zaslužnima za slobodnu Hrvatsku
- Kao puno puta do sada došli smo odati dužnu počast onima koji su dali svoje živote za samostalnu Republiku Hrvatsku. Dan državnosti je najbolja prilika za to jer je riječ o danu kada je uspostavljena moderna hrvatska država. Osim toga danas slavimo i Dan branitelja Vukovarsko-srijemske županije. Svim stanovnicima naše županije čestitam Dan državnosti, rekao je župan Damir Dekanić.
Župan je pozvao sve stanovnike Vukovarsko-srijemske županije da na današnji dan istaknu hrvatske barjake na svojim kućama.

PENAVA ČESTITAO DAN DRŽAVNOSTI

Počast je na Memorijalnom groblju odalo i izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom koji je ovom prilikom svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitao Dan državnosti te naglasio kako je na današnji dan ostvaren san o neovisnoj Hrvatskoj.
- Današnji dan je ostvarenje višestoljetnog zalaganja cjelokupnog hrvatskog naroda koje je kulminiralo s Domovinskim ratom. Na čelu tog procesa bio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i hrvatski branitelji, ali i svi građani koji su sanjali neovisnu Republiku Hrvatsku. Iz tog razloga slavimo ovaj dan, a upravo je Memorijalno groblje u Vukovaru simbol tog procesa i dolaskom na ovo mjesto postaje jasno koliko je stvaranje slobodne Hrvatske bilo zahtjevno i koliko je veliko postignuće da mali hrvatski narod ima svoju državu, u svojim granicama i svojim demokratskim sustavom, rekao je Penava.

 Molitvu je na Memorijalnom groblju predvodio fra Tonio Vučemilović, a nakon odavanja počasti služena je i sveta misa u crkvi Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

(Četvrtak, 30 Svibanj 2024 10:18)
Katolici slave blagdan Tijelova

Danas, 30. svibnja katolici slave blagdan Tijelova, svetkovinu Presvetog Tijela i krvi Kristove.

Blagdan Tijelova dan je na koji Katolička Crkva slavi ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri na Veliki četvrtak prije muke Isusa Krista i slavi se svake godine deveti četvrtak nakon Uskrsa. Blagdan se u nekim hrvatskim krajevima zove i Brašančevo i taj naziv potječe iz 18. stoljeća. Riječ Brašančevo dolazi od riječi brašno, od čega se pravi kruh, a kruh u pretvorbi u svetoj misi postaje Kristovim Tijelom.

Svetkovina Tijelova povezana je i s procesijama. Prva Tijelovska procesija održana je u njemačkom Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim zemljama s većinskim katoličkim stanovništvom. U procesiji na Tijelovo svećenik u monstranci, odnosno pokaznici, nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće, a tom prigodom svećenici i vjernički puk zastanu na četiri stajališta ili sjenice gdje se naviješta evanđelje na sve četiri strane svijeta te se snagom Presvetoga podjeljuje blagoslov.

(Četvrtak, 30 Svibanj 2024 07:01)
Hrvatska slavi Dan državnosti

Republika Hrvatska danas slavi Dan državnosti.

Danas se obilježava 34. godišnjica konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora, a prisjećamo se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Tog 30. svibnja sabornica je bila premala za sve zastupnike i goste, u radnom dijelu sjednice prvo je izabrana Komisija za izbor i imenovanja, na čelu s Ivanom Milasom, na čiji je prijedlog izabrano vodstvo prvog višestranačkog parlamenta. Za predsjednika je izabran Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks. Za predsjednika tadašnjeg Izvršnog vijeća izabran je Stipe Mesić, a dr. Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske. Ovaj saziv sabora iz 1990. godine radio je nešto duže od dvije godine, ali u tom je periodu donio broje povijesne odluke poput raskida svih državnporavnih veza sa SFRJ i Božićnog ustava. Potom su u kolovozu 1992. održani izbori za Zastupnički dom Hrvatskog sabora. Ovaj novi saziv imao je samo jedan dom i osjetno manje zastupnika, tada ih je bilo 138.

U povodu obilježavanja Dana državnosti vukovarski gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima danas će položit vijence i upaliti svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

(Četvrtak, 30 Svibanj 2024 07:00)
Premijer Plenković posjetio Vukovar
Uoči sutrašnjeg Dana državnosti Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa suradnicima posjetio je Vukovar i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položio vijenac i upalio svijeće za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. 
Nakon odavanja počasti premijer se uputio u hotel u središtu grada gdje je održan i  predizborni skup HDZ-a uoči nadolazećih izbora za Europski parlament 9. lipnja, a tom prilikom Plenković se osvrnuo na uspjehe njegove Vlade u protekla dva mandata.
- Predstavili smo listu kvalitetnih kandidata koji svojim kompetencijama i dosadašnjim iskustvom mogu najkvalitetnije zastupati hrvatske interese u kontinentalnom parlamentu koji ima više od 700 zastupnika. Naša Vlada je u protekla dva mandata politikom modernog suverenizma osnažila položaj Hrvatske u Europskoj uniji. Ušli su u Schengenski prostor i eurozonu zahvaljujući našim aktivnostima i potpori naših zastupnika. Osigurali smo Hrvatskoj 25 milijardi eura sredstava za ulaganja i regionalni razvoj. Naš ključni cilj je dizanje standarda naših ljudi, a to potvrđuju i recentni podaci od tome da Hrvatska danas ima milijun i 720 tisuća zaposlenih, dakle nikada nismo imali više ljudi koji rade i najmanji broj nezaposlenih ispod 88.500 ljudi. S prilično velikom sigurnošću možemo potvrditi da ćemo u iduće četiri godine provodeći naše programe na nacionalnoj razini i razini Europske unije sigurno dosegnuti 2028. godine prosječnu razvijenost na razini EU u smislu BDP-a po stanovniku između 80 i 82 % rekao je Plenković.
Premijer je ovom prilikom odgovorio i na pitanje novinara  je li po njemu u Europskom parlamentu prihvatljiva suradnja europskih pučana i krajnje desnice predvođene Marien Le Pen.
- Naravno da ta suradnja ne dolazi u obzir, poznate su naše tradicionalne politike. Jedno su europski konzervativci, a drugo je krajnja desnica odgovorio je Plenković.
Premijer je dodao kako će ostvarivanjem planiranih rezultata u dva sedmogodišnja razdoblja, kroz još jedna ciklus Europskoga parlamenta i još jedan mandat Vlade predvođene HDZ-om moći rezimirati sve koristi učinjene sve koristi za hrvatske građane i gospodarstvo i kako se te koristi itekako vidi na istoku Hrvatske kroz brojne investicije koje su realizirane kroz projekt Slavonija. 
(Srijeda, 29 Svibanj 2024 17:30)
Ekonomska škola tema Aktualnog sata

Na Aktualnome satu protekle sjednice Gradskoga vijeća Grada Vukovara 10 je vijećnika postavilo pitanje gradonačelniku Ivanu Penavi, a većinom su se odnosila na komunalnu infrastrukturu.

(Srijeda, 29 Svibanj 2024 14:01)
Povećan broj vijećnica u Gradskome vijeću Vukovara

U Gradskome vijeću grada Vukovara povećan je broj vijećnica, donesena je, za studente, povoljnija odluka o stipendiranju, Državni ured za reviziju dao je bezuvjetno mišljenje o financijskom poslovanju i usklađenosti poslovanja Grada Vukovara u 2022.godini. O ovim i drugim temama bilo je riječi na danas održanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara.

(Srijeda, 29 Svibanj 2024 12:18)

PLENKOVIĆ U VUKOVARU O DVIJE HRVATSKE: Ne treba nam spas od izmišljene kvazi krize nego od „Kršitelja Ustava“

PLENKOVIĆ U VUKOVARU O DVIJE HRVATSKE: Ne treba nam spas od izmišljene kvazi krize nego od „Kršitelja Ustava“ Foto: M.Čorak

Na vukovarskom korzu danas je održan predizborni skup Hrvatske demokratske zajednice na kojemu je nazočio i predsjednik hrvatske vlade i premijerski kandidat HDZ-a Andrej Plenković. Okupljenima je poručio kako je uvjeren u pobjedu te nastavak stvaranja, smatra, uspješne Hrvatske.

Kandidate na listi u V. Izbornoj jedinici predstavio je nositelj liste Marin Piletić, dosadašnji ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te je dodao kako je uvjeren da će njihova lista ostvariti devet mandata.

Da očekuje osam, a neće imati ništa protiv ni devet mandata koje je najavio Piletić, rekao je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković koji se okupljenima zahvalio na podršci. Poručio je kako je V. izborna jedinica tvrđava Hrvatske demokratske zajednice.

- Ovi izbori jako su važni jer na njima biramo između dvije Hrvatske. Jedna je ova naša, koja predano radi, koja ustaje rano i s posla ide kasno, koja se trudi jednakim žarom i entuzijazmom za svaki pedalj Hrvatske. To radimo sa srcem, sa željom da unaprijedimo kvalitetu života naših ljudi, da naše gospodarstvo učinimo otpornijim i agilnijim, da zemlja bude uređena, da se poštuje Ustav, zakon i vladavina prava -  rekao je Plenković te se pohvalio uspjesima u svom mandatu od 2016. godine do danas. Naveo je kako danas u Hrvatskoj ima 200.000 radnih mjesta više, kako radi 1.650.000 radnika, što je, kako tvrdi, više nego 1991. godine te da je nezaposlenost u zemlji samo 5,9 posto.

Pohvalio se Plenković kako su prosječnu plaću povisili za 490 eura, minimalna je narasla za 103 posto, dok je prosječna mirovina ukupno rasla za 62 posto. Napomenuo je u svom govoru kako se njegova Vlada susrela s velikim izazovima i krizama poput propasti Agrokora, krize u brodogradilištima, pandemije Covid-19 virusa, dva razorna potresa u Zagrebu i na Banovini, poput ruske agresije na Ukrajinu koja je ostavila velike posljedice. No, kako kaže, uvijek su pronašli načine da se Hrvatska izdigne iz svega.

Politika njegove Vlade oslikala je svoje rezultate, tvrdi, i u Vukovarsko-srijemskoj županiji te gradu Vukovaru.
- Sve ključne investicije u ovome gradu dogodile su se uz potporu Vlade poput Odluke da vukovarska bolnica postane nacionalna memorijalna bolnica i da država stoji iza nje, poput ulaganja u studentski dom, veleučilište, u vodnokomunalnu infrastrukturu, u gospodarstvo grada Vukovara, rješenja za održivost poslovanja Borova... U vrijeme pandemije koronavirusa radnicima i poslodavcima davali smo potpore, iz proračuna isplaćivali plaće privatnom sektoru i tako održali na nogama 130 tisuća poduzeća i obrta -  hvalio se Plenković te dodao kako su zadnjim odlukama podignute plaće u državnim i javnim službama za 32 posto. To je, kaže Plenković, najveći porast plaća u povijesti suverene Hrvatske.

SVOJU VLADU HVALIO, MILANOVIĆA "OPRAO"

Govorio je i o „drugoj Hrvatskoj“ te se obrušio na Zorana Milanovića kojega je nazvao „kršiteljem Ustava“.
- On spominje nekakvu Vladu nacionalnog spasa. Kada sam čuo tu briljantnu ideju, mislio sam da je zabuna, a onda sam shvatio da Hrvatima i Hrvatskoj treba spas od Pelješkog mosta, druge cijevi tunela Učka, 3 milijarde eura investiranih kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, od Vlade koja je za jedno desetljeće Hrvatskoj osigurala 25 milijardi bespovratnih sredstava za obnovu od potresa, itd. -  bio je sarkastičan Plenković nabrajajući i članstva u Schengenu, Europodručju i dr.

Oštro je komentirao Milanovićeve rezultate tijekom mandata od 2011. do 2015. godine.
- Zaslužujemo da u ovako dramatičnim okolnostima izmišljene kvazi krize koju nameće kršitelj Ustava i njegovi jataci, Hrvati potraže spas od ekipe koja je imala šansu upravljati Hrvatskom između 2011. i 2015. godine kada su mirovine rasle 3 posto, a u našem mandatu 62, kada plaće nisu rasle uopće, kada se pregovaralo sa sindikatima tako da im je osnovica rasla nula posto u četiri godine. Ja mislim da Hrvati to nisu zaboravili, mislim da nam ne treba spas od izmišljene katastrofe i krize, a kamo li katarza koju je predvodio Zoran Milanović, čovjek koji nas već 2,5 godine međunarodno sramoti i gura nas neprincipijelnim vanjskopolitičkim stajalištima u ruski kamp, umjesto da slijedi politiku naše Vlade. Nema ni jednog naroda na teritoriju Europe koji je bio žrtva agresije kao što smo mi bili žrtva velikosrpskog Miloševićeva režima, da bi sada uskratili potporu prijateljskoj Ukrajini i ukrajinskom narodu koji trpi brutalnu agresiju već dvije godine. Mi ćemo 17. travnja pokazati da ne treba kvazi spas ni Vlada nacionalnog spasa nego kontinuitet, stabilnost, pouzdanost, sigurnost i razvoj koje nudi ova uspješna Vlada -  rekao je Plenković.

MAŽAR UVJEREN U POBJEDU

Na skupu se obratio okupljenima i domaćin, predsjednik gradske organizacije HDZ-a Vukovar Nikola Mažar koji je poručio kako će još jedna pobjeda stranke na parlamentarnim izborima biti samo uvod u ono što će HDZ ostvariti na lokalnim izborima u Vukovaru iduće godine.

Pročitano 960 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Izbori

FACEBOOK KOMENTARI

Više u ovoj kategoriji: « Možemo! Hoćemo pravedno

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija