Ispiši ovu stranicu

Održana panel rasprava o potencijalu razvoja turizma u prekograničnom području

Održana panel rasprava o potencijalu razvoja turizma u prekograničnom području Foto: Osječko-baranjska županija

U Kulturnom centru u Osijeku održana je panel rasprava u okviru  projekta „Manjine kao mostovi među zajednicama“, čiji je nositelj Turistička zajednica Osječko-baranjske županije.

Cilj je ovog susreta razmotriti mogućnosti, važnost i potencijal razvoja turizma u prekograničnom području. Osječko – baranjska županija i susjedna Županija Baranya u Mađarskoj kontinuirano rade na razvoju i jačanju kapaciteta kontinentalnog turizma, a time i privlačenja turista izvan matične države. Kako je jedan od osnovnih izazova za jačanje turističkog tijeka između Mađarske i Hrvatske upravo jezična barijera, cilj je povećanje tijeka informacija između turističkih dionika i medija u Osječko-baranjskoj županiji i Županiji Baranya, s naglaskom na promociju i informiranje o turističkim događanjima tijekom godine.

- Puno je toga što nas povezuje s mađarskom Županijom Baranyom, od kulture, prirode i vina, a mi uz ovaj projekt provodimo i projekt Vinski turizam bez granica. Mi živimo u iznimno bogatom prekograničnom području u kojem najveći izazov u suradnji predstavlja jezična barijera zbog čega se i više spajamo upravo kroz ovakve projekte. Kad govorimo o brojkama, one su na mađarskoj strani, jer je riječ o velikoj infrastrukturi i smještajnim kapacitetima koje posjeduju. Rekordne 2019. godine Županija Baranya je imala oko 700.000 noćenja, a mi kao vodeća slavonska županija, u to smo vrijeme imali oko 230.000 noćenja. Dakle, to je izuzetno zanimljivo područje za preljevanje gostiju i duži ostanak gostiju na destinaciji - pojasnila je direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić.

Na panel raspravi sudjelovali su predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham i zamjenik župana Josip Miletić. Zamjenik župana Josip Miletić osvrnuo se na ulogu manjina u partnerskom povezivanju dviju zemalja.

- Manjine kao mostovi i poveznica su izuzetno važni i u našem društvu vrlo dobro prihvaćeni. Kao predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije osobno svjedočim jedinstvu u realizaciji brojnih zajedničkih projekata. Jedan od njih je i Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“, kojem su potporu dale i brojne manjinske skupine s područja naše županije uključujući se kao dio tima u pružanje podrške raseljenim osobama - zaključio je Miletić.  

Turistička zajednica Osječko-baranjske županije nositelj je projekta „Manjine kao mostovi među zajednicama“, koji je financiran kroz EU Interreg Program prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska 2014-2020. Partneri su Hrvatska samouprava iz Pečuha koja predstavlja hrvatsku manjinu u Mađarskoj, Zsolnay kulturna četvrt iz Pečuha te Demokratska zajednica Mađara Hrvatske.

Pročitano 370 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI