Ispiši ovu stranicu

Ćorić: Hrvatskoj ne prijeti redukcija struje

Ćorić: Hrvatskoj ne prijeti redukcija struje Foto: Arhiva HRV

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić nakon sastanka s koalicijskim partnerima rekao je da je jedna od tema razgovora bila Hrvatski strateški cilj prema obnovljivim izvorima energije, poglavito sa stajališta aktualne situacije u Europi i poskupljenja energenata.

Osvrnuo se i na današnji rast cijena goriva na benzinskim crpkama. Kako je pojasnio, rast cijena goriva posljedica je prošlotjednog rasta cijena na referentnim tržištima.

- Ohrabruje činjenica da su ponedjeljak i utorak donijeli pad cijena goriva na referentnim tržištima. Ako se taj trend nastavi, sljedeći tjedan ćemo ponovno imati pad cijena. Do tada nećemo reagirati. Ako dođe do značajnije eskalacija, ovo su sada oscilacije iz tjedna u tjedan. Kad bi se ta eskalacija nastavila u nekom duljem vremenskom razdoblju, ono što nam eventualno stoji na raspolaganju su ponovo trošarine. Nemamo nekih značajnijih drugih alata - rekao je Ćorić. 

Od petka kreće najavljeno poskupljenje cijena struje i plina. Ćorić kaže da značajnijeg rasta od najavljenih 9,6 posto, odnosno 16 posto po prosječnom kućanstvu neće biti. Na pitanje postoji li mogućnost da u Hrvatskoj dođe do redukcije struje pojasnio je kako Hrvatskoj ne prijeti redukcija električne energije.

- To nije nešto o čemu uopće možemo razgovarati. Hrvatska u ovom trenutku najveći dio svojih potreba zadovoljava iz vlastite proizvodnje, iz proizvodnje obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj. Tek nešto manji dio iz uvoza - pojasnio je Ćorić. 

Pročitano 318 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI