Ispiši ovu stranicu

Idućega utorka gorivo će biti jeftinije?

Najveću štetu trpe prijevoznici putnika i tereta Najveću štetu trpe prijevoznici putnika i tereta HRV

Cijene goriva opet su znatno porasle pa je Vlada našla način kako ih idućega utorka smanjiti za 50 lipa po litri i to do kraja godine.

Ministar gospodarstva i održivoga razvoja Tomislav Ćorić rekao je da će distributere osloboditi obveze dijela umješavanja biogoriva što će rezultirati manjom cijenom goriva na benzinskim pumpama. Rekao je i da cijena nafte na svjetskom tržištu pada pa očekuje znatni pad i cijena goriva idućega utorka.

Teretni i linijski prijevoznici okupljeni u Hrvatskoj gospodarskoj komori poručili su kako je pitanje cijena goriva od presudne važnosti za njihov opstanak te predlažu šest mjera pomoći sektoru. Prijedlog su uputili Ministarstvu financija, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Predsjednik Udruženja cestovnog teretnog prijevoza Darko Vukadinović smatra da je ovo pitanje za cijelo gospodarstvo. Svako povećanje troškova za obavljanje bilo koje djelatnosti reflektira se i na povećanje cijena proizvoda i usluga. Dovodi se u pitanje i konkurentnost prijevoznika na međunarodnom tržištu prijevoza.

Predsjednik Udruženja javnog linijskog cestovnog prijevoza putnika Vedran Tomičić rekao je da su na dijelu linija obustavili održavanje jer nije bilo putnika dok jedan dio linija opstaje samo zbog prijevoza učenika. Povremeni prijevoz putnika za turističke potrebe još uvijek gotovo da i nije pokrenut.

Probleme u međunarodnom prijevozu pogoršava i nedostatak vozača, prema procjeni nedostaje između tri i pet tisuća vozača. Prijevoznici putnika već više od dvije godine zbog pandemije trpe financijsku štetu zbog smanjene potražnje za prijevozom.

Autobusni prijevoznici s našega područja nisu bili voljni javno iznositi probleme koje imaju u poslovanju.

Pročitano 542 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun