Pavliček:"Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu."

Saborski zastupnik  Marijan Pavliček Saborski zastupnik Marijan Pavliček Foto: HRV arhiva

Hrvatski sabor raspravljao je o Vladinu prijedlogu o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatsku od 1. siječnja iduće godine te podijelio saborske zastupnike.

Dok jedni u tome vide višestruku korist, drugi tvrde kako će to značiti dodatan pad standarda hrvatskih građana. Prednosti od uvođenja eura vide Reformisti i HSLS, ali i HSS i SDP.

Grozdana Perić (Klub HDZ-a) istaknula je kako je riječ o procesu za koji se Hrvatska dugo pripremala, da Hrvatska provodi sve obveze sukladno rokovima i da je dosad ispunila sve uvjete, stabilnost cijena, tečaja i stabilnost javnih financija.

Saborski zastupnik Marijan Pavliček (HS) poručuje kako Hrvatska nije spremna za ulazak u eurozonu.

-Po svim ekonomskim pokazateljima na samom smo začelju Europske unije! Pretposljednji smo po BDP-u po glavi stanovnika, pretposljednji po osobnoj potrošnji, udio javnog duga u BDP-u nam je na 82%, trenutno smo na svega 66% prosječne razvijenosti EU-a. Ulaziti u eurozonu u doba najveće gospodarske krize u povijesti EU-a nije mudro. Svakodnevno rastu cijene energenata,na tjednoj razini rastu cijene roba i usluga. A ulaskom u eurozonu taj će se proces dodatno ubrzati, dok plaće i mirovine to neće pratiti.

Veliki dio argumenata vladajućih ZA ulazak u Eurozonu jednostavno ne drži vodu. Niti će doći do većih investicija… primjer Mađarske. Oni su imali 2020. čak 4,3 mrld. $ izravnih investicija a nemaju euro, dok je Hrvatska imala svega 1, 3 mrld.Nemojte srljati u eurozonu kao guske u maglu - poručio je Pavliček.

Iz Domovinskog pokreta poručuju kako analiza pokazuje da euro služi jakim ekonomijama, državama poput Njemačke, Nizozemske, a upozorio je i na velike financijske interese, pa i neodgovorno ponašanje nekih fondova i banaka unutar eurozone.

 

Pročitano 293 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase